Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Артериальная гипертензия» 3(23) 2012

Вернуться к номеру

Чи варто використовувати статини в первинній профілактиці? JAMA запрошує до обговорення

Різні думки з приводу використання статинів у первинній профілактиці на цьому тижні поставили сторінки одного з провідних медичних журналів, «Журнал Американської медичної асоціації» (JAMA), на один щабель із іншими професійними і основними засобами масової інформації в обговоренні супе­речливих питань [1, 2]. Після введення редакторами JAMA розділу «дуелей точок зору» для стимулювання обговорень і дебатів [3] стартує нова його рубрика, що розглядає питання про те, чи варто здоровій 55-річній людині з підвищеним рівнем холестерину розпочинати прийом ліпідознижуючих препаратів.

Двоє «опонентів» у такому клінічному поєдинку вже знайомі читачам за темою, що раніше обговорювалася на сторінках Wall Street Journal, а також на порталі theheart.org. На думку докторів RitaRedbergта WilliamKatz(Університет Сан-Франциско, Каліфорнія), які стверджують, що здорові люди не повин­ні приймати статини, існують і інші ефективні засоби зниження ризику серцево-судинних захворювань, такі як зміни дієти, зниження маси тіла та збільшення рухової активності.

Вони пишуть: «Ці стратегії ефективні в збільшенні тривалості життя, а також призводять до інших позитивних зрушень, включаючи поліпшення настрою, сексуальної функції, зменшення кількості переломів». «Оскільки дотримання даних принципів є складним, призначення статинів може повністю підірвати його. Наприклад, у деяких пацієнтів може складатись хибне відчуття безпеки, адже оскільки вони приймають статини, вони можуть їсти все, що забажають, а виконання фізичних вправ їм видається необов’язковим».

На противагу цій точці зору доктори Blaha, Khurram Nasirта Roger Blumenthal (Johns Hopkins Ciccarone Centerforthe Preventionof Heart Disease, Baltimore, MD) висловлюють іншу думку. Вони згодні, що наріжним каменем для лікування пацієнтів із підвищеним рівнем холестерину завжди буде дієта й фізичні вправи, але статини при цьому є «необхідним доповненням для осіб із встановленим високим ризиком розвитку хвороби серця». Працівники центру Джонса Хопкінса стверджують, що немає ніякого сенсу очікувати виникнення ІМ для того, щоб розпочати терапію статинами, і якщо лікарі не впевнені у стратифікації ризику, здавалося б, здорових пацієнтів із підвищеним рівнем холестерину, їм може допомогти як скринінг визначення кальцифікації коронарних артерій (ККА).

«ККА-сканування є корисним засобом діагностики, що дозволяє цілеспрямовано використовувати статини при захворюваннях (атеросклероз коронарних артерій), як і пропонується, для лікування, та ілюструє концепцію основи оцінки ризику, індивідуальних рішень клініцистів», пишуть Blaha, Nasir, Blumenthal. «Розпочинати терапію статинами не рекомендується, якщо за результами ККА-сканування набирається 0 балів».

У свою чергу вони вказують на дані досліджень WOSCOPS і AFCAPS/TexCAPS, що показали зниження ризику ІМ та інших коронарних подій при виборі шляху первинної профілактики. Проте вони стверджують, що дебати навколо корекції рівнів холестерину необхідно перефразувати, тому що лікарі не повинні впливати на підвищений рівень холестерину ізольовано замість того, щоб прагнути забезпечити відповідне лікування пацієнтів високого ризику.

Однак для Redberg і Katzці дані просто не підтримують використання статинів у 55-річних пацієнтів із нормальним артеріальним тиском і без обтяженого сімейного анамнезу, але з підвищеним рівнем холестерину крові. Вони наводять дані нещодавнього метааналізу здорових чоловіків і жінок групи високого ризику, який показує, що в них не відбувається зниження смертності на тлі терапії статинами, а також недавній Кокранівский огляд, що демонструє аналогічні результати. Крім того, Redberg і Katzпідкреслили факт наявності побічних ефектів статинів, включаючи когнітивні розлади й цукровий діабет.

«На кожних 100 пацієнтів із підвищеним рівнем холестерину, які приймають статини, інфаркт міокарда протягом п’яти років буде попереджено лише в одного або двох пацієнтів», — пишуть вони. «Попередження серцевого нападу є важливим результатом. Однак на фоні прийому статинів у одного або декількох пацієнтів може розвинутися цукровий діабет, а в 20 % і більше будуть відмічатися симптоми неспроможності, включаючи м’язову слабкість, втому або погіршення пам’яті».

MichaelO’Riordan April 10,
2012 (Baltimore, MarylandandSanFrancisco, California)



Вернуться к номеру