Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Боль. Суставы. Позвоночник» 1 (09) 2013

Вернуться к номеру

Захворювання суміжних рухових сегментів після спондилодезу: фактори ризику

Авторы: Радченко В.О., Костерін С.Б., ДУ «Інститут патології кісток та суглобів ім. М.І. Ситенка НАМН України», м. Харків

Рубрики: Ревматология, Травматология и ортопедия

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати


Резюме

Тезисы докладов Международной школы-семинара «Остеопороз в травматологии и ортопедии»
4–8 февраля 2013 года, г. Яремче, Украина

Вступ. Спондилодез на сьогодні залишається найбільш поширеним методом хірургічного лікування пацієнтів із дегенеративними захворюваннями, деформаціями хребта, травматичними ушкодженнями та сегментарною нестабільністю. Незважаючи на певний прогрес у розробці методів хірургічного лікування, а також у використанні різноманітних фіксуючих пристроїв, відмічено високий відсоток віддалених ускладнень спондилодезу, що поєднані загальним поняттям «захворювання суміжних сегментів». Вивчення факторів, що впливають на порушення у хребтових рухових сегментах у пацієнтів після хірургічного лікування, є актуальним напрямком досліджень у вертебрології. Дослідження спрямоване на визначення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ).

Мета. Вивчити МЩКТ хребтових рухових сегментів поперекового відділу у пацієнтів з остеохондрозом до та після спондилодезу.

Результати досліджень. У дослідження включено показники обстеження 813 пацієнтів. Проведено аналіз МЩКТ тіл хребців поперекового відділу хребта у 445 жінок та 112 чоловіків шести вікових груп. У всіх вікових групах найменшими є показники МЩКТ тіла хребця LI. МЩКТ поступово підвищується в каудальному напрямку, і найбільшу МЩКТ зафіксовано у тілі хребця LIV. Під час аналізу МЩКТ тіл хребців 159 пацієнтів з остеохондрозом встановлено, що у 90 пацієнтів (56,6 %) показники мінеральної щільності були в межах вікової норми, а у 69 пацієнтів (43,4 %) було виявлено остеопенію та остеопороз.

Досліджена МЩКТ тіл хребців 65 пацієнтів до та після спондилодезу з віковими референтними показниками МЩКТ та в умовах остеопенії та остеопорозу. При дослідженні динаміки змін показників МЩКТ до та після спондилодезу (сумарно всіх суміжних тіл хребців) виявлено, що в пацієнтів із нормальною мінеральною щільністю до операції її показники після спондилодезу на час дослідження були знижені, але не виходили за межі вікової норми. У пацієнтів з остеопенією та остеопорозом відмічено зниження МЩКТ як у тілах хребців, прилеглих до ділянки спондилодезу, так і у вище розташованих, особливо в тілі хребця LІ.

Висновок. Дослідження МЩКТ може бути використане як неінвазивний метод, що дозволяє моніторувати стан кісткової тканини пацієнтів у різні строки після спондилодезу.



Вернуться к номеру