Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» 3 (8) 2015

Вернуться к номеру

Пам’яті професора Костянтина Леонідовича Сервецького

Статья опубликована на с. 88

 

17 липня 2015 року пішов з життя талановитий педагог і організатор, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Одеського національного медичного університету Костянтин Леонідович Сервецький. 

К.Л. Сервецький народився 4 листопада 1947 року в м. Одесі. Трудовий шлях у медицині розпочав санітаром, після закінчення Одеського медичного училища в 1967 році працював фельдшером, служив у прикордонних військах. У 1977 році закінчив Одеський медичний інститут ім. М.І. Пирогова за спеціальністю «лікувальна справа». Вихованець наукової школи професора Л.К. Коровицького. З 1977 по 1987 р. працював лікарем-дерматовенерологом, потім завідуючим відділенням, головним лікарем Одеського обласного шкірно-венерологічного диспансеру. У 1987–1994 рр. очолював управління охорони здоров’я Одеської обласної держадміністрації. У 1994–1997 рр. — головний лікар Одеської обласної клінічної інфекційної лікарні. 
У 1998 році захистив докторську дисертацію на тему «Посттрансляційні модифікації білків хроматину і стан редокс-системи при різних формах вірусних гепатитів та їх експрес-діагностика». 
З 1994 по 1999 рр. займав посади асистента, потім доцента кафедри інфекційних хвороб Одеського національного медичного університету. У 2000 році К.Л. Сервецькому присвоєно звання професора.
З 2003 року очолював кафедру інфекційних хвороб Одеського національного медичного університету. Професор К.Л. Сервецький створив одну з потужних наукових шкіл з інфекційних хвороб в Україні. Він прагнув збагатити медицину новими підходами, новими концепціями, новими поглядами. Але головним для нього була допомога людям з інфекційними захворюваннями. Основні напрямки наукової діяльності: патогенез, клінічні особливості, методи лікування вірусних гепатитів, герпетичної інфекції, ВІЛ-інфекції/СНІДу та ін. За короткий період під його керівництвом захищені 2 докторські та 9 кандидатських дисертацій. За різними напрямками сучасної медицини професором К.Л. Сервецьким опубліковано понад 150 наукових робіт, він є автором 17 винаходів, співавтором підручників, навчальних посібників, атласів і монографій з актуальних проблем інфектології. Професор К.Л. Сервецький був членом редакційної колегії багатьох наукових медичних журналів України.
Лікар-інфекціоніст вищої категорії, у 2005 році Указом Президента України йому присвоєно почесне звання заслуженого лікаря України. Професор К.Л. Сервецький був членом президії Асоціації інфекціоністів України, брав активну участь у ліквідації кількох великих спалахів інфекційних хвороб в Одеській області. У 2010 році К.Л. Сервецький нагороджений пам’ятною медаллю Асоціації інфекціоністів України «За внесок у боротьбу з інфекційними хворобами». Багаторазово був нагороджений почесними грамотами і відзнаками голови Одеської обласної державної адміністрації за значний особистий внесок у розвиток охорони здоров’я, медичної освіти й науки, запровадження новітніх медичних технологій у клінічну практику, підготовку медичних кадрів.
Професор К.Л. Сервецький був першим директором клініки Одеського національного медичного університету, де об’єднав провідних спеціалістів з різних галузей медицини, що дозволило не лише забезпечити високий рівень діагностики й лікування хворих, але й сучасну якісну базу для підготовки майбутніх лікарів.
К.Л. Сервецький — високоосвічена, мудра, щира людина, авторитетний лікар, для якого порядність була головним критерієм в оцінці людей. Своєю невичерпною позитивною енергією та справжнім оптимізмом він заряджав усіх, хто його оточував. Костянтин Леонідович завжди був справедливим і доброзичливим наставником для учнів. Професор К.Л. Сервецький мав великий авторитет серед співробітників ОНМедУ, науковців, практичних лікарів України та колег у міжнародному науковому товаристві. 
Світла пам’ять про Костянтина Леонідовича Сервецького, прекрасного, шановного, любимого керівника, чуйну людину, назавжди залишиться в серцях колег, учнів і друзів.


Вернуться к номеру