Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» 5 (43) 2015

Вернуться к номеру

Конгрес Європейського товариства кардіологів — 2015

Авторы: Ю. Сіренко

Рубрики: Кардиология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 73-74

 

49-й щорічний Конгрес Європейського товариства кардіологів (ESC) відбувся з 29 серпня по 2 вересня 2015 р. у Лондоні (Велика Британія). Виступаючи на генеральній асамблеї, президент ESC Фаусто Пінто описав конгрес цього року як великий успіх. Конгрес прийняв більше ніж 32 000 учасників, сказав він, у тому числі понад 26 000 активних делегатів і 5000 учасників. Він також інформував асамблею, що стратегічний план роботи товариства з 2015 до 2020 року буде затверджений до кінця цього року. Це проект для майбутнього напрямку ESC, що вже обговорювався радою товариства та колегами з Європейського будинку серця, і він фокусується на п’яти стратегічних галузях — конгреси, освіта, розширення членства, наукові дослідження та інформаційно-пропагандистська діяльність. Він сказав, що основні досягнення за останні 12 місяців в освіті включали: розвиток електронного навчання, а також оцінювання та забезпечення якості, освітні конференції ESC та оцінку потреб у ньому. «Багато курсів було введено не тільки для освіти, але й для сертифікації та акредитації як в загальній кардіології, так і для субспеціальностей. ESC вірить в освіту як процес, і робота триває на замкнуте коло завдань, що включають керівні принципи, аналіз прогалин і потреб в оцінці, освітні програми і так звані EURObservational програми. Це дані реєстрів, які, у свою чергу, забезпечують базові дані для написання рекомендацій, 5 з яких були опубліковані у 2014 році, ще 5 були оприлюднені на конгресі цього року». 

«До 2030 року 40 % європейців будуть страждати від того або іншого серцево-судинного захворювання, — сказав професор Фаусто Пінто, прези–-дент ESC, — тому те, що відбувається на нашому конгресі, є актуальним для всіх, а не тільки для фахівців у галузі охорони здоров’я». Незважаючи на поліпшення в показниках смертності і захворюваності, серцево-судинні захворювання залишаються головним убивцею в Європі, особливо для жінок, і обходяться європейській економіці в 200 мільярдів євро на рік. За 5 днів роботи конгресу було оприлюднено результати 28 клінічних дослі–джень в програмах гарячих ліній, більш детально обговорено результати 18 клінічних випробувань, 20 реєстрів, презентовано 5 нових рекомендацій та 4533 наукові роботи, що надіслані у вигляді тез. Таким чином, конгрес ESC 2015 року пройшов із величезним успіхом.
Оцінюючи результати наукових презентацій на конгресі, голова наукового комітету конгресу професор G. Derumeaux (Франція) сказала: «Якби мені довелося виділити одне дослідження, я б хотіла процитувати результати дослідження PATHWAY 2 щодо використання спіронолактону для резистентної артеріальної гіпертензії (АГ)». «Це дуже відомий препарат, дебати навколо якого точилися протягом багатьох років. Це дає надію пацієнтам із резистентною АГ після розчарувань у результатах застосування інших методів лікування цього захворювання. Спіронолактон був випробуваний в реальній практиці, доступний скрізь і не є дорогим. Результат PATHWAY 2 посилає позитивне повідомлення про використання традиційних, добре відомих лікарських засобів і матиме суттєве значення для клінічної практики».
Інші важливі дослідження, що були представлені на конгресі ESC 2015:
— Дослідження Leadless II показало, що безелектродний кардіостимулятор є безпечним і надійним.
— Дослідження BACC показало, що пацієнтів, яких госпіталізують у відділення невідкладної допомоги з болем у грудній клітці та підозрою на гострий інфаркт міокарда, можна сортувати більш швидко і безпечно, використовуючи новий швидкий аналіз із більш чіткими критеріями відсіву. Це підтверджує нова редакція рекомендацій ESC щодо NSTEMI.
— Дослідження PRESERVATION І: досліджуваний матеріал — біоабсорбуємий серцевий матрикс, що вводився через коронарну артерію, щоб запобігти ремоделюванню серця у хворих на інфаркт міокарда, порівняно з фізіологічним розчином (плацебо) не мав істотного впливу. 
— Дослідження CIRCUS показало, що циклоспорин до ЧКВ не поліпшував клінічні результати у хворих із переднім інфарктом міокарда з підйомом сегменту ST.
Деякі з інших популярних новинок (крім гарячих ліній), що були представлені на конгресі цього року:
— показано переваги полуденного сну, що асоціювався із зниженими рівнями артеріального тиску і призначенням меншої кількості антигіпертензивних препаратів;
— особи, які тривало дивляться телевізійні програми, мають більш високий ризик летальної легеневої емболії, цей стан також асоціюють із тривалими перельотами;
— забруднення оточуючого середовища та серцево-судинні захворювання — дослідження показують, що забруднення повітря частинками пилу та NO2 пов’язане з підвищеним ризиком тяжких серцевих нападів, незважаючи на те, що їх уміст був у межах рекомендованих європейських стандартів.
«Конгрес ESC 2015 був про відкриття наших очей та умів», — підкреслила професор G. Derumeaux. «Ми вирішили збільшити обсяг доповідей цього року, підкреслюючи взаємодію між навколишнім середовищем і серцем, і зокрема розглядаючи забруднення як фактор ризику серцево-судинних захворювань. Деякі з цих «нових» факторів ризику стають дедалі важливими. З огляду на це я також хотіла б виділити презентацію професора Елізабет Блекберн (США), лауреата Нобелівської премії 2009 р. в галузі медицині та біології, про передчас–не старіння, яка показує наслідки впливу стресу на гени і в підсумку на тривалість життя». 
Цього року на конгресі Україна була представлена численною делегацією та десятьма стендовими доповідями. Одна з аудиторій, в яких проходили засідання конгресу, називалася «Київ» (Kiev). Також, як завжди, на виставці був стенд Української асоціації кардіологів, що викликав неабиякий інтерес. Ми наводимо декілька фото, що передають атмосферу конгресу, а також огляд деяких результатів досліджень, представлених на конгресі, відповідно до тематики нашого журналу.


Вернуться к номеру