Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Внутренняя медицина» 1(7) 2008

Вернуться к номеру

Вельмишановні колеги!

Час минає дуже швидко — і перед вами вже сьоме число видання «Внутрішня медицина». За рік, що минув, ми намагалися зробити журнал цікавим та потрібним для вас. Новостворені рубрики, такі як «Життя та хвороби відомих людей», «Випадок із практики», «Науковий огляд», «Наукові роботи, затверджені ВАК України», «Новини Академії медичних наук України», отримали позитивні відгуки науковців, відомих учених та провідних спеціалістів країни.

Так, у цьому номері поданий надзвичайно цікавий матеріал «Роздум токсиколога: чи був Моцарт отруєний?», що підготував відомий учений, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАНУ, академік АМНУ, заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії України, Академічної премії АМНУ з профілактичної медицини, завідуючий лабораторією промислової токсикології і гігієни праці при використанні хімічних речовин Інституту медицини праці АМН України Ісаак Михайлович Трахтенберг. У цій статті автор ознайомлює читачів із можливими причинами смерті Моцарта з точки зору токсиколога.

Щодо наукових оглядів, то в цьому числі видання Maurizio A. Leone (Novara, Italy) і Vojtech Hainer (Prague, Czech Republic) опублікували свої статті, які стосуються першого епілептичного нападу та основних принципів лікування ожиріння. Їх доповіді були представлені на 10-му ювілейному Міжнародному семінарі лікарів внутрішньої медицини.

Рубрика «Медицина в регіонах» присвячена заходу, що відбувся 3 березня 2008 р. у м. Рахові Закарпатської області. Конференція, що проводилася товариством закарпатців у м. Києві, Українською асоціацією лікарів-інтерністів за підтримки управління охорони здоров’я при Закарпатській облдержадміністрації, обласного товариства терапевтів та Рахівської районної державної адміністрації, була присвячена основним шляхам упровадження сучасних методів діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів у практику лікаря-інтерніста.

Рубрика «Медичні форуми» репрезентована матеріалом про VIII Зимову школу лікаря-інтерніста, що проходила в лютому в с. Тисовець Львівської області. Лекції читали провідні фахівці в галузі внутрішньої медицини, такі як академік АМН України, професор Г.В. Дзяк, член-кореспондент АМН України, професор В.З. Нетяженко, професор В.В. Поворознюк, професор С.М. Ткач, професор В.І. Медведь, професор О.С. Стичинський, професор Л.В. Глушко, професор Н.М. Середюк, професор І.М. Скрипник, професор В.А. Олійник, професор І.О. Дудар, професор О.С. Чабан. Цікавими були проведення круглих столів, дискусій, розбір клінічних випадків.

На жаль, я не в змозі розповісти про всі наші плани на майбутнє та заходи, що ми проводимо, тому у вас є можливість, шановні читачі, ознайомитися з більш детальною інформацією на сайті Асоціації лікарів-інтерністів www.asliu.narod.ru та журналу «Внутрішня медицина» www.internal.mif-ua.com.

Василь Захарович НЕТЯЖЕНКО, головний редактор журналу
«Внутрішня медицина», член-кореспондент АМН України,
доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри пропедевтики
внутрішніх хвороб № 1 Національного медичного  університету
імені О.О. Богомольця



Вернуться к номеру