Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» 3 (12) 2016

Вернуться к номеру

Змінити медицину, щоб вижити

Статтю опубліковано на с. 160-164

 

Змінити медицину, щоб вижити

12 липня президент України запропонував Уляні Супрун стати заступником міністра охорони здоров’я.
Ми публікує статтю Уляни Супрун про те, що необхідно змінити в українській медицині і як.
З 1930-х років тривалість життя в Україні залишається на тому самому рівні, а за останні 25 років рівень смертності зріс. Тепер ми посідаємо друге місце після африканської країни Лесото за рівнем смертності, не пов’язаної з війною (WHO, World Bank, UNESCO, CIA).
Якщо порівнювати з іншими країнами, на Заході за останні 10 років тривалість життя подовжилася на 10 років, а рівень смертності знизився до рівня, що становить майже половину сьогоднішнього показника в Україні.

Рисунок 1. Рівень смертності на тисячу осіб населення.
Станом на 2015 рік у нашій країні він становив 14,46. Дані The World Factbook
Простіше кажучи, українська нація вимирає, що робить наше виживання питанням національної безпеки.
Чинна система охорони здоров’я в Україні неспроможна забезпечувати здоров’я громадян. Систему потрібно змінювати. Вона має будуватися на визнанні особистої гідності, а в центрі уваги нової системи мають стояти потреби кожного громадянина, тобто пацієнта.
Зміни медичної системи України мають розпочатися з посилення ролі лікарів первинної допомоги, створення нової парамедичної служби, превентивної медицини, національного медичного страхування, покращення медичної освіти, ліцензування фахівців у галузі охорони здоров’я, визнаних на міжнародному рівні стандартів надання медичної допомоги та догляду, точного й повного збору інформації.

Рисунок 2. Порівняння тривалості життя в Україні та Великій Британії. Скриншот World Health Rankings
Первинна медицина й екстрена медична допомога
Україні потрібно створити нову парамедичну службу, де бригади швидкої допомоги складатимуться з екстрених медичних техніків та парамедиків — ​фельдшерів, які пройшли перепідготовку.
Подібно до нової патрульної служби, нова парамедична служба може бути частково підтримана міжнародними донорами.
Лікарі, які наразі працюють у бригадах швидкої допомоги в системі екстреної медичної служби, можуть пройти перепідготовку для того, щоб стати лікарями первинної медичної допомоги в клініках. У короткостроковій перспективі це відразу при–зведе до збільшення кількості лікарів загальної практики.
Більшість пацієнтів на Заході мають доступ до лікаря загальної практики, який відстежує життєву та медичну історію пацієнта. Це той лікар, до якого пацієнти звертаються раз на рік для щорічного огляду.
Така система будує стосунки між лікарем і пацієнтом, завдяки яким пацієнт є суб’єктом медичної допомоги, а не об’єктом контролюючого міністерства. Нам потрібно це в Україні вже сьогодні.
У довгостроковій перспективі політика Міністерства охорони здоров’я має передбачати стимули для того, щоб студенти-медики обирали спеціалізації, пов’язані з первинною медициною, зокрема, через підвищення рівня оплати праці таких фахівців.
Превентивна медицина
Превентивна медицина є ще одним наріжним каменем підтримання здоров’я населення. Необхідно розгорнути широкі соціальні програми з підвищення обізнаності щодо профілактики захворювань.
Система має безперервно оцінювати профілактичні медичні програми та надання екстреної медичної допомоги для того, щоб адекватно реагувати на тенденції в змінах структури населення й видів захворювань.
Ні для кого не секрет, що більш здорові громадяни споживають менше ресурсів охорони здоров’я. З огляду на це потрібне ефективне використання ресурсів і запровадження «податку на шкідливі звички» для алкогольних і тютюнових виробів з метою одержання більшої кількості коштів для збільшення заробітної плати фахівців з охорони здоров’я та програм громадського здоров’я.
Цей крок буде надзвичайно непопулярним, враховуючи рівень споживання алкоголю та паління в країні, але його потрібно зробити. Зважте лише на один факт: пачка цигарок у Лондоні коштує 12 фунтів стерлінгів, тоді як у Києві така сама пачка коштує у 20 разів дешевше.
Медична освіта
Медична освіта в Україні вимагає кардинального оновлення, щоб бути здатною готувати якісних лікарів.
Якщо розглянути статистику Центру тестування МОЗ, то виявиться, що результати іспитів інтернів деяких медичних університетів є критичними. В одному з навчальних закладів іспити за напрямком «Загальна лікарська підготовка» не склали майже 50 %, в інших двох — ​по 20 % (табл. 1).
Сьогодні особа, яка навчалася за медичною спеціальністю, може працювати лікарем після одержання диплому та проходження одного чи двох років інтернатури. Загалом це становить вісім років навчання після одержання середньої освіти.
Для порівняння: щоб стати хірургом у США, вам потрібно навчатися 16–17 років: завершити чотири роки навчання в університеті, чотири роки в медичній школі, один рік в інтернатурі та шість років резидентури, після чого вам може знадобитися один чи два додаткових роки вузької спеціалізації.
Україні потрібно також запровадити стандартизовані національні іспити того ж рівня, що й американська система іспитів Ради для студентів медичних спеціальностей, медсестер, фармацевтів, екстрених медичних техніків та інших фахівців у галузі охорони здоров’я.
Крім того, необхідними є нові академічні програми для таких відсутніх сьогодні професій, як парамедики, спеціалісти з фізичної терапії, ерготерапії тощо, а також нові спеціальності в галузі медицини, еквівалентні міжнародним кваліфікаціям. Кількість наявних освітніх можливостей має відображати реальні потреби населення, а рівні відшкодування за послуги охорони здоров’я мають відповідати якості лікування та допомоги.
Ліцензування фахівців у галузі охорони здоров’я
Гарантії робочого місця не повинні базуватися на системі відкатів головному лікареві, вони мають бути пов’язані з професійною та етичною відповідальністю лікаря перед громадою.
Щоб розірвати мафіозні зв’язки, які домінують сьогодні в Україні, у системі має бути запроваджено ліцензування медичних фахівців, а також вимоги щодо безперервної освіти та навчання для регулярного продовження ліцензії. Це забезпечить якість медичної допомоги та дозволить здійснювати безпосередню оплату ліцензованим медичним працівникам.
Сьогодні ліцензію одержує лише медичний заклад, і подекуди головний лікар є особою, яка визначає, чи буде працювати конкретний лікар, залежно від своєї «десятини». Так не може тривати далі.
Створення професійних асоціацій
Лікарі мають створити справжні професійні асоціації, а не віртуальні чи такі, що існують лише як назва. Міжнародні стандарти медичної допомоги та етичні норми, встановлені такими професійними асоціаціями, є керівними вказівниками для лікування й догляду за пацієнтами. У короткостроковій перспективі рівень оплати праці медичного працівника має ґрунтуватися на професійних стандартах та оцінках колег.
Такі професійні асоціації доєднаються до міжнародних структур і здійснюватимуть дослідження, експертну оцінку яким надаватимуть колеги зі спільноти фахівців у галузі медицини й охорони здоров’я. Це стане ще одним механізмом покращення охорони здоров’я в цілому через запровадження кращих практик на основі доказової медицини та міжнародного досвіду.
Збір інформації
Зміни в системі охорони здоров’я в Україні мають передбачати створення національного реєстру пацієнтів та медичної інформації з електронними медичними записами, що забезпечить компактність і мобільність даних та захищений доступ до інформації. Це стане базою для правильного прийняття рішень задля надання якісних, належних і необхідних медичних послуг з ефективним використанням ресурсів сектора охорони здоров’я.
Надійна програма збору даних з їх статистичним аналізом також відкриє нові можливості для дослі–джень, що покращить рівень медичного обслуговування пацієнтів і сприятиме професійному розвитку медичного персоналу.
Нам необхідно створити стандартизований, уніфікований медичний облік для кожного пацієнта та зобов’язати медичні заклади запровадити такий медичний облік. Кожен медичний заклад повинен забезпечити своїх працівників технічним обладнанням і провести відповідне навчання з ведення медичного обліку протягом шести місяців після його затвердження.
Переведення медичної документації пацієнтів у цифровий формат і надання доступу до даних, що містяться в уніфікованій системі медичного обліку, також має гарантувати конфіденційність для пацієнтів. Такі дані будуть доступними органам охорони здоров’я та професійним асоціаціям для аналізу, вироблення стратегій, планування полісів і дослі–джень. Очевидно, що сьогодні в Україні це можливо, враховуючи високі стандарти, якість ІТ-фахівців та їх вмотивованість допомагати суспільству.
Фінансування
Для уряду найвищим пріоритетом має бути створення національної програми медичного страхування на основі ефективного та прозорого використання бюджетних коштів, що виділяються на охорону здоров’я, та нагляду за фінансуванням з боку місцевих посадовців, професійних медичних асоціацій та асоціацій пацієнтів, а також громадянського суспільства.
Така модель створить чіткі й точні зобов’язання щодо плати за медичні послуги завдяки принципу «кошти йдуть за пацієнтом». Централізоване фінансування закладів обмежує як вибір пацієнта, так і можливості лікарів обирати методи лікування. Водночас структурна реорганізація та оптимізація медичних закладів і персоналу на місцевому рівні для забезпечення відповідності потребам громади заощадять кошти.
Це включатиме перепрофілювання непотрібних медичних закладів для надання соціальних послуг, зокрема їх реорганізацію в будинки для людей похилого віку, заклади догляду за хворими, реабілітаційні центри, у тому числі для осіб з алкогольною та наркотичною залежністю, та для інших потреб.
Стандартизація
Новий закон про раціоналізацію та спрощення реєстрації й сертифікації лікарських засобів і виробів медичного призначення, подібний до таких, що вже прийняті в країнах із потужними регуляторними процесами, має бути прийнятий і впроваджений швидко та ефективно.
Наприклад, бойовий кровоспинний турнікет, який широко застосовується державами — членами НАТО для зупинки критичної кровотечі та вже пройшов серйозне наукове випробування й одержав схвалення Федерального управління США з нагляду за харчовими продуктами та лікарськими засобами, не повинен потребувати ресертифікації в Україні.
Затвердження оновленого Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення та реалізація пілотних програм щодо відшкодування вартості основних лікарських засобів для певних захворювань (наприклад, для серцево-судинних захворювань, діабету) також допоможе здолати домінування інтересів фармацевтичних та інших спеціальних груп, які не дають розвивати сучасну систему охорони здоров’я.
Прозоре звітування щодо одержання та використання державних коштів у довгостроковій перспективі очистить систему від зловживань та зменшить витрати на охорону здоров’я.
Боротьба з корупцією
Лише поєднання міцних, незалежних інституцій та однозначне неприйняття корупції суспільством може змінити чинний стан речей. Система має включати чіткі, ефективні та дієві загальні антикорупційні правила, незалежний та ефективний судовий розгляд справ, пов’язаних з корупцією, а також розумну й прозору систему закупівель.
Гучні корупційні справи проти високопосадовців із приводу залаштункових оборудок з підтасовки цін у державних тендерах мають бути доведені до вироку.
Ми мусимо діяти вже сьогодні. Україна повинна негайно запровадити вищезгадані ключові принципи, на яких ґрунтуватимуться швидкі та ефективні практичні зміни. У довгостроковій перспективі ці зміни сприятимуть становленню нової системи охорони здоров’я, або «опіки» над ним. Безпосередні, невідкладні зміни мають відбуватися паралельно з довгостроковим плануванням.
До 2050 року, за прогнозами міжнародних організацій, населення України становитиме 35 міль–йонів осіб, а це на 2 мільйони менше, ніж у 1950 році. Час працює проти нас.

Джерело: http://life.pravda.com.ua/columns/2016/07/13/215192/


В США одобрили лекарство от всех штаммов гепатита С

Управление по санитарному надзору за качеством пищевых продуктов и медикаментов США (FDA) разрешило применять в медицине лекарство Epclusa. Препарат борется сразу со всеми известными штаммами вируса гепатита C (ВГС). Epclusa состоит из софосбувира 400 мг и велпатасвира 100 мг. Препарат одобрен как в качестве монотерапии для лечения пациентов без цирроза или с компенсированным циррозом печени, так и в комбинации с рибавирином у пациентов с декомпенсированным циррозом печени.
«Одобрение Epclusa представляет собой важный шаг вперед в глобальных усилиях по контролю и устранению ВГС, поскольку он обеспечивает безопасное, простое и эффективное лечение для большинства пациентов, инфицированных ВГС, независимо от генотипа», — ​сказал Ира Якобсон, доктор медицинских наук, председатель отдела медицины на горе Синай Beth Israel, Нью-Йорк и главный исследователь в клинических испытаниях Epclusa.
Эффективность Epclusa подтверждается данными четырех международных исследований: АСТРАЛ‑1, АСТРАЛ‑2, АСТРАЛ‑3 и АСТРАЛ‑4.
В исследованиях АСТРАЛ‑1, АСТРАЛ‑2 и АСТРАЛ‑3 принимало участие 1035 пациентов с генотипом 1–6 ВСГ без цирроза или с компенсированным циррозом печени. Они получили монотерапию Epclusa в течение 12 недель.
В исследовании ASTRAL‑4 было исследовано 267 пациентов с декомпенсированным циррозом печени с генотипом 1–6 ВСГ. Они получали 12 недель курс Epclusa с рибавирином или без него или 24 недели Epclusa.
Из 1035 пациентов, получавших Epclusa в течение 12 недель в исследованиях АСТРАЛ‑1, АСТРАЛ‑2 и АСТРАЛ‑3, 1015 (98 %) достигли устойчивого вирусологического ответа.
В АСТРАЛ‑4 среди пациентов с декомпенсированным циррозом, получавших Epclusa с рибавирином в течение 12 недель, достигли устойчивого вирусологического ответа 94 % пациентов, а среди тех, кто получал Epclusa в течение 12 недель или 24 недель без рибавирина, — 83 и 86 % соответственно.
Головная боль и усталость были наиболее частыми побочными реакциями (≥ 10 процентов) у испытуемых пациентов, получавших Epclusa в исследованиях АСТРАЛ‑1, АСТРАЛ‑2 и АСТРАЛ‑3. У 87 пациентов с ВГС и декомпенсированным циррозом печени, получавших Epclusa и рибавирин в исследовании АСТРАЛ‑4, отмечались усталость, анемия, тошнота, головная боль, бессонница и диарея. Четыре пациента, получавших Epclusa и Epclusa с рибавирином, прекратили лечение из-за побочных эффектов.
Лечение Epclusa будет доступно немногим из-за большой цены. Курс Epclusa обойдется в $74 760. Это на $10 000 дешевле существующих лекарств на основе одного лишь софосбувира.
Источник: http://www.fda.gov/

Зареєстровано вакцину для профілактики сказу

МОЗ України видано Наказ № 511 від 03.06.2016 «Про державну реєстрацію лікарського засобу» щодо реєстрації лікарського засобу (медичного імунобіологічного препарату) РАБІПУР® РСЕС АНТИРАБІЧНА ВАКЦИНА В.Р. для профілактики сказу, який вноситься до Державного реєстру лікарських засобів України з метою закупівлі спеціалізованою організацією.
Як відомо, у рамках підписаного у жовтні 2015 року Меморандуму про надання послуг із закупівлі між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та МОЗ України вакцини для профілактики сказу закуповуються Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).
На офіційному веб-сайті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні оприлюднено інформацію щодо орієнтовних термінів поставок вакцин, що закуповуються ЮНІСЕФ за кошти Державного бюджету на 2015 рік, зокрема, відповідно до цього графіка, поставки вакцини для профілактики сказу очікуються до кінця липня цього року.
Наказ № 511 від 03.06.2016 розміщений на офіційному веб-сайті МОЗ України за посиланням: http://moz.gov.ua/ua/portal/dn_20160603_0511.html.
Прес-служба МОЗ України

 



Вернуться к номеру