Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №6, 2018

Вернуться к номеру

Шановні читачі нашого журналу, інфекціоністи та неінфекціоністи!

Минає 2018 рік. За традицією прийнято підбивати підсумки. Що ми з вами маємо? 
— Спалах кору. За рік спалаху в країні захворіло близько 50 тисяч людей. Це найбільший показник захворюваності за всі 3 останні спалахи, що відбувалися у 2000-х роках. Крім цього, за рік від кору померло більше людей, ніж за останні 20 років разом. 
— У 2018 році зареєстровано 18 випадків правцю, 8 випадків дифтерії, 2 випадки сказу, 80 випадків ботулізму.
Акцентую вашу увагу тільки на цих захворюваннях, тому що на дворі вже ХХІ століття, а ця сумна статистика — начебто з ХІХ–ХХ століття. Усіх цих хвороб не має бути в цивілізованих країнах. Існують надійні засоби їх профілактики: або імунопрофілактика, або сучасні технології виробництва й зберігання харчових продуктів. Про яку цивілізованість можна говорити, коли на кінець 2018 року дітей до року було щеплено проти поліомієліту 54,7 %, від кашлюку, дифтерії, правця — 54 %, кору, паротиту, краснухи — 76,2 %, гепатиту В — 52,9 %. Ми входимо в десятку країн світу з найнижчим рівнем охоплення щепленнями.
Колись в 90-х роках минулого століття була телепередача під назвою «Не так все погано». Хотілось би сказати і щось хороше. Спеціальність «інфекціоністи» («дитячі інфекціоністи») існує. Ми з вами працюємо, збираємося на конгреси, з’їзди, конференції. Зустрічаємося, обмінюємося досвідом, пишемо книжки, статті. У 2018 році за редакцією академіка М.А. Андрейчина вийшов «Атлас інфекційних хвороб», за редакцією моєю та професора О.А. Голубовської вийшов енциклопедичний довідник «Інфекційні хвороби», за редакцією професора Л.І. Чернишової був перевиданий підручник для лікарів-інтернів «Інфекційні хвороби в дітей». Накази нашого МОЗ пришвидшили впровадження в практику міжнародних рекомендацій, сьогодні більшість лікарів намагаються діагностувати й лікувати на рівні світових стандартів. Так що не все так погано.
Шановні колеги, дозвольте привітати вас, ваші родини з Новим роком, що приходить до нас. Дай Боже всім вам здоров’я, достатку і більше радості.
З великою повагою до всіх,
головний редактор,
проф. С. Крамарьов


Вернуться к номеру