Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Перша допомога при непритомності, діагностика та лікування синкопальних станів

Непритомність - стан, який легко подолати. Достатньо заговорити з людиною, побризкати на неї водою, легко поплескати по щоках, і вона приходить до тями.

●     Якщо перераховані способи не допомагають, можна дати понюхати нашатирного спирту, що напевно призведе потерпілого до тями.
●     У задушливому приміщенні необхідно забезпечити доступ свіжого повітря потерпілому, на вулиці - організувати тінь.
●     Потрібно позбавити його тісного одягу (розстебнути тугий комірець, жінкам - бюстгалтер).
●     Дати випити прохолодної води або солодкого чаю (якщо є підозра на гіпоглікемію, що характеризується запахом ацетону з рота і від шкіри потерпілого).

Украй рідко після власне непритомності спостерігається така значна слабкість, що людина не може ні відкрити очі, ні поворухнутися, ні вимовити ані слова. Зі сторони виглядає, що хворий, як і раніше, без свідомості, хоча насправді він чує і розуміє все, що відбувається. Такий стан проходить самостійно протягом декількох хвилин.

За первинною консультацією з приводу частих епізодів непритомності необхідно звернутися до терапевта або невролога, який призначить різні дослідження:

●     ЕКГ,
●     УЗД серця,
●     допплер судин головного мозку,
●     ЕЕГ (електроенцефалограму),
●     рентген шийного відділу хребта,
●     МРТ головного мозку,
●     добове моніторування ЕКГ або АД,
●     лабораторні дослідження крові.

Далі лікуванням займається більш вузький фахівець, зазвичай невролог або кардіолог (рідше - ендокринолог або гастроентеролог), залежно від причини непритомних станів.

Хворим, у яких на момент огляду відзначають переднепритомний стан або втрату свідомості, слід надати таке положення, яке дозволить забезпечити максимальний мозковий кровотік, наприклад укласти хворого або посадити так, щоб голова була опущена нижче колін; розслабити тугий одяг, розташувати голову так, щоб язик не западав в глотку і не перешкоджав проходженню повітря. Позитивний вплив може надати периферичне подразнення, наприклад зрошення обличчя і шиї холодною водою. Якщо температура тіла знижена, слід укутати хворого в теплу ковдру. Необхідно запобігти можливій аспірації блювотних мас, для чого голову слід повернути в сторону. Хворому не можна нічого давати перорально до тих пір, поки він не прийде до тями, не можна дозволяти вставати, поки не пройде відчуття м'язової слабкості. Слід також стежити за ним протягом декількох хвилин після того, як він прийме вертикальне положення. Медикаментозне лікування може включати вдихання парів нашатирного спирту, введення розчинів кофеїну, кордіаміну, мезатону, атропіну.

Лікувальні заходи в міжнападний період повинні бути адекватні основному захворюванню і причинам непритомності.

Зазвичай синкопальні стани добре піддаються лікуванню. У деяких випадках достатньо нормалізації режиму праці та відпочинку, дієти, повноцінного сну. При більш значних змінах підбирається комплексне лікування з урахуванням першопричини захворювання.