Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини і симптоми скроневого артеріїту

Скроневий артеріїт — запалення кровоносних судин середнього розміру, що постачають кров у волосисту частину голови, особливо в ділянці скронь.

Хвороба завжди вражає людей віком старше від 50 років. Середній вік початку захворювання близько 70 років. Жінки страждають у 2 рази частіше, ніж чоловіки.

Причина захворювання досі невідома. Припускають, що це патологічна імунна реакція у внутрішніх стінках артерій. Генетична схильність відіграє не останню роль в етіології захворювання.

Втрата зору при скроневому артеріїті — наслідок тромбозу кровоносних судин, що постачають кров до сітківки з тильного боку ока.

Періодичні розлади зору і біль у щелепі викликані частковою закупоркою судин. Даних про інфекційний характер захворювання немає.

Клінічні ознаки

Симптоми:

  • головний біль;
  • больові відчуття з однієї сторони голови, локалізовані вище вуха, де проходить скронева артерія;
  • періодичний розлад зору;
  • судорога щелепи;
  • біль у волосистій частині голови.

Чверть пацієнтів страждає також від ревматичної поліміалгії, що викликає симетричний біль і ригідність у плечах і стегнах. У хворих спостерігається також підвищена втомлюваність, депресія, підвищення температури, втрата ваги і апетиту.

Прогноз скроневого артеріїту

Прогноз залежить від своєчасного початку лікування. Якщо спостерігається серйозне порушення зору, то малоймовірно, що воно прийде до норми. Якщо пацієнт починає своєчасно приймати стероїди, його стан значно покращується за 2-3 дні прийоми. При зменшенні дози виникає рецидив, але він малоймовірний після 18 місяців лікування або через рік після відміни. Як правило, повна ремісія наступає приблизно через 2 роки.

Якщо скроневий артеріїт не лікувати, у 50 % пацієнтів повністю втрачається зір на одному оці.