Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Клінічний випадок кору на тлі часткового імунітету

Авторы: Мітлошук А.П. (1), Шупік Л.В. (1), Буглак Н.В. (1), Гриджук М.Ю. (2)
1 - Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка», м. Київ, Україна
2 - Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Певні диференційно–діагностичні труднощі виникають у разі захворювання на кір раніше щепленої особи; частина пацієнтів із різних причин не має даних про проведені щеплення проти кору, але це не означає, що вони ним не робилися. При серологічному обстеженні крові таких пацієнтів виявляють позитивний IgG до збудника кору. Згідно з літературними даними перебіг кору в щеплених осіб може мати такі особливості: 1. Інкубаційний період може збільшуватися до 3 тижнів, іноді навіть до 28 діб. 2. Приблизно в 10 % випадків у катаральному періоді спостерігається субфебрилітет, а не фебрильна гарячка; гарячка може бути лише в катаральному періоді і бути відсутньою в період висипань. 3. Катаральний період може бути клінічно невираженим, може скорочуватися до 1 доби, або взагалі бути відсутнім, або тривати максимальний термін (5 діб). 4. Кон’юнктивіт може бути відсутнім або слабко вираженим. 5. Корова енантема спостерігається в 50 % хворих, плями Копліка можуть бути відсутні. 6. Порушена етапність висипань: висипка може одномоментно з’явитися на тулубі, може бути неповна етапність – з’явившись на обличчі, висипка поширюється тільки на тулуб та/або стегна, не доходячи до гомілок.

Мета: довести інформацію до лікарів про випадок кору в особи з частковим протикоровим імунітетом.

Клінічний випадок. Пацієнтка П.Т.О., 38 років, у травні 2019 р. звернулася до лікаря зі скаргами на фебрильну температуру тіла (38,3–38,5 °С), плямисто–папульозну висипку, що спочатку з’явилася на верхніх кінцівках та тулубі, сухий кашель. Епідеміологічний та алергологічний анамнез без особливостей. Відомостей про щеплення проти кору немає. Кон’юнктивіту, склериту немає, плями Копліка не виявлені. З урахуванням епідобстановки з кору в м. Києві, вимог наказу МОЗ України від 28.12.2015 р. № 905 «Про затвердження критеріїв, за якими визначаються випадки інфекційних та паразитарних захворювань, які підлягають реєстрації» пацієнтці був встановлений діагноз «кір, період висипань», призначено лікування відповідно до встановленого діагнозу. При серологічному дослідженні крові від 14.05.2019 р. виявлені позитивні IgM та IgG до збудника кору.

Висновки. При встановленні діагнозу «кір» слід комплексно враховувати епідеміологічні, клінічні дані та дані вакцинального статусу пацієнта. Наявність чи відсутність інформації про проведені щеплення проти кору не повинні бути перешкодою до встановлення клінічного діагнозу кору.



Вернуться к номеру