Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №8 (726), 2020

Вернуться к номеру

МЕНЕДЖМЕНТ ПАЦІЄНТА З КСЕРОЗОМ ШКІРИ

МКХ-10 визначає ксероз шкіри (L85.3) як окремий діагноз. Ксероз шкіри (суха шкіра, ксеродерма) визначається як дефіцит гідроліпідів у шкірі. Стан характеризується зниженою кількістю і/або якістю ліпідів і/або гідрофільних речовин (природного зволожуючого фактора), що може призводити до виникнення тріщин, свербіння й приєднання шкірних інфекцій. Ксероз шкіри є одним з найбільш поширених станів, що спостерігаються дерматологами й лікарями загальної практики в буденній клінічній практиці. Він впливає на якість життя пацієнтів і у зв’язку з порушенням шкірного бар’єра є фактором ризику розвитку атопічного або алергічного дерматиту та інших шкірних захворювань. Перед хворими на цукровий діабет ця проблема стоїть ще гостріше, адже внаслідок підвищеної концентрації цукру в крові й накопичення токсичних продуктів вони часто страждають від надмірної сухості, а також мають схильність до шкірних грибкових і бактеріальних інфекцій. Без належного догляду ледь помітні мікротріщини на стопах із часом можуть перетворитись на глибокі болючі рани й призвести до утворення виразок, стати джерелом серйозних запальних процесів.
Одне з ключових запитань при лікуванні ксерозу: які чинники впливають на вибір інгредієнтів і які є наукові дані? Відповідь дає група провідних німецьких дерматологів у погоджувальному документі з діагностики й лікування ксерозу шкіри (Augustin M., Wilsmann-Theis D., Körber A. et al. Positionspapier: Diagnostik und Therapie der Xerosis cutis. JDDG. 2018).
Більшість основних використову–ваних засобів були схвалені згідно з –Європейським регламентом з косметики (VKVO). Метою регулювання зов–нішніх засобів є забезпечення ефективності й безпеки використовуваних продуктів, для чого потрібна вагома –доказова база. Ці дослідження були розглянуті під час розробки погоджувального –документа й узяті до уваги в процесі прийняття рішень.
У документі зазначено, що регулярне використання комбінації місцевих засобів для лікування ксерозу шкіри, які зволожують шкіру й відновлюють ліпіди, має розглядатися не тільки як догляд за шкірою; цей підхід є одним із головних компонентів лікування, спрямованого на відновлення бар’єрної функції шкіри. Ці місцеві засоби також називають основ–ними терапевтичними засобами при ксерозі.
Використання основних продуктів для догляду за шкірою є загальновизнаним у всьому світі підходом до лікування ксерозу шкіри. Основний догляд за шкірою при лікуванні ксерозу має на меті гідратацію шкіри, компенсацію нестачі бар’єрних ліпідів і покращання бар’єрної функції шкіри. Отже, комбінація гідрофільних і ліпофільних компонентів є найкращою (100% консенсус). Оптимальне лікування включає подачу вологи у формі природного зволожуючого фактора (NMF), поповнення захисних ліпідів і запобігання втраті води через утворення ліпідного шару на поверхні шкіри.
Гідрофільні інгредієнти переважно включають низькомолекулярні речовини, що зв’язують воду. Найкращу доказову базу має сечовина. Через низьку молекулярну масу вона здатна проникати через роговий шар, де бере на себе роль NMF. Сечовина збільшує поглинання води ороговілими ділянками шкіри, сприяє активному зволоженню сухої шкіри й підвищує її проникність для вітамінів, а також захищає від зовнішніх впливів навколишнього сере–довища. Вона легко проникає в глибокі шари епідермісу й служить провідником для інших активних компонентів; чинить кератолітичну, ранозагоювальну й бактеріостатичну дію.
Прикладами ефективних засобів, що застосовуються для лікування ксерозу, є бальзами для ніг –БАЛЬЗАМЕД –АКТИВ і БАЛЬЗАМЕД ІНТЕНСИВ (esparma GmbH, Німеччина), що містять сечовину (10 %) і мають збалансований склад життєво важливих вітамінів і пом’якшуючих рослинних олій. До складу БАЛЬЗАМЕД –АКТИВ окрім базових компонентів додатково входить молочна кислота, яка ще інтенсивніше зволожує шкіру, стимулює відновлення здорових клітин, покращує еластичність і тонус шкіри. Завдяки цьому –БАЛЬЗАМЕД АКТИВ має більш потужні відлущувальні властивості. Додатково до базового складу БАЛЬЗАМЕД –ІНТЕНСИВ входить лінолева кислота, що сприяє більш ефективному живленню шкіри. Завдяки цьому БАЛЬЗАМЕД ІНТЕНСИВ чинить більш інтенсивну відновлювальну дію, сприяє загоєнню дрібних тріщин.
Лікувальний комплекс БАЛЬЗАМЕД може застосовуватися як у комплексній терапії з протизапальними глюкокортикостероїдними препаратами, так і самостійно — як засіб для щоденного догляду за шкірою. Щоб домогтися максимального позитивного результату, рекомендується щоденно наносити бальзам на шкіру стоп, особливо на ділянки, що піддаються тиску й тертю, втираючи легкими масажними рухами. За рахунок легкої текстури БАЛЬЗАМЕД АКТИВ швидко поглинається шкірою, не залишаючи слідів на одязі, тому його доцільно застосовувати вранці й протягом дня. БАЛЬЗАМЕД ІНТЕНСИВ — лікувальний бальзам більш щільної і насиченої текстури, тому його рекомендовано застосовувати на ніч.
Регулярний догляд за шкірою стоп із використанням лікувального комплексу БАЛЬЗАМЕД дозволить запобігти появі лущення, почервоніння й подразнення на стопах, виникненню натоптенів і мозолів, додасть еластичності й пружності шкірі.
Ксероз шкіри зазвичай має циклічний характер, тому лікувальний комплекс БАЛЬЗАМЕД є основною ланкою як лікувального, так і профілактичного догляду за шкірою стоп і дозволяє пов–ністю впоратися з проблемою сухості шкіри, особливо в пацієнтів із цукровим діабетом.
 
Підготувала Тетяна Брандис 


Вернуться к номеру