Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №5, 2020

Вернуться к номеру

Пам’яті професора Є.Г. Дубенка

13 серпня 2020 року пішов з життя доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України Євген Григорович Дубенко.
Є.Г. Дубенко народився 22 травня 1929 року в с. Потоки Полтавської області. Шкільні роки минули в м. Краснограді Харківської області.
Після закінчення з відзнакою в 1954 році Харківського медичного інституту Є.Г. Дубенко продовжив навчання в клінічній ординатурі на кафедрі нервових хвороб. З 1956 по 1962 рік він асистент кафедри, у 1962–1969 рр. — доцент, із 1970 по 1971 рік — професор, а з 1971 по 2002 рік — завідувач кафедри нервових хвороб Харківського державного медичного університету. Останніми роками працював професором кафедри клінічної неврології, психіатрії і наркології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, професором-консультантом з неврології в університетській клініці Харківського національного медичного університету.
Протягом 12 років (з 1969 по 1981 рік) Є.Г. Дубенко був деканом лікувального факультету Харківського медичного університету. Лікувальний факультет посідав провідні місця з успішності, наукової студентської роботи, спорту, самодіяльності. Випускники лікувального факультету тих років стали відомими вченими, організаторами науки й вищої освіти.
Наукову діяльність Є.Г. Дубенка завжди відзначала широта наукових інтересів, фундаментальність, глибина і сучасний рівень досліджень. Є.Г. Дубенко є піонером створення в Україні вчення про ранню судинну патологію мозку і профілактичної ангіоневрології. Його роботи, розпочаті в 60-ті роки, отримали широкий розвиток у багатьох регіонах країни. У процесі наукових досліджень розроблені принципи ранньої діагностики, первинної і вторинної профілактики гострих і хронічних порушень мозкового кровообігу. Саме за цей цикл робіт, поданий у 2 монографіях, присвячених початковому атеросклерозу судин головного мозку, і численних наукових публікаціях, учений був удостоєний Державної премії України. Є.Г. Дубенко був генератором наукових ідей. Широкий діапазон наукових поглядів дозволив розробляти багато перспективних напрямків у неврології, які продовжили його учні. До них належить соматоневрологія, особливо розділ нейроендокринології. Уперше в Україні описані нев-рологічні синдроми гіпотиреозу, гормональних спондилопатій. Уперше в Україні під керівництвом Є.Г. Дубенка почали розроблятися неврологічні аспекти деменцій різного генезу. Також уперше в Україні під його керівництвом розпочато дослідження з нейроепідеміології, вивчена порівняльна епідеміологія паркінсонізму в гірських і рівнинних областях Киргизії та деяких областях України, поширеність атеросклерозу серед людей різних професій і в різних регіонах України. Важливим напрямком наукової діяльності Є.Г. Дубенка було вивчення механізмів розвитку епілепсії, біохімічних основ формування епілептичного вогнища і методів терапії, спрямованих на підвищення протисудомних захисних механізмів мозку.
Євген Григорович Дубенко — один з яскравих представників великої школи радянської неврології. Він був членом президії Всесоюзного товариства неврологів і психіатрів. Був членом комітету з освіти Всесвітньої федерації неврологів, членом Європейської федерації неврологічних товариств, нагороджений спеціальним сертифікатом президента Всесвітньої неврологічної федерації проф. Тула за видатні заслуги в галузі неврології (1999 г.). Професор Є.Д. Дубенко представляв українську неврологічну науку на численних всесвітніх і європейських конгресах (Швейцарія (1971), Нідерланди (1977), Німеччина (1979, 1980, 1985, 1986, 1989), Австрія (1979, 1989, 1991), Франція (1993, 1998), Канада (1993), США (1992, 1998), Аргентина (1997), Італія (1996), Велика Британія (2001), Греція (2005), Бельгія (2007) тощо).
Є.Г. Дубенко — автор понад 250 наукових праць, у тому числі 5 монографій, підручника і навчальних посібників для лікарів і студентів, під його керівництвом підготовлені 6 докторських і 40 кандидатських дисертацій.
Є.Г. Дубенко був прекрасним педагогом. Його чудові лекції, клінічні розбори й обходи із захопленням і вдячністю згадуються багатьма поколіннями учнів. Талант клініциста, педагога, вченого дозволив професорові Є.Г. Дубенку створити велику школу лікарів-неврологів. Його учні працюють не тільки в Україні, але й далеко за її межами (США, Німеччина, Греція, Кіпр, Сирія, Ізраїль, Йорданія, Ірак, Індія, Ліван, Непал та ін.). Свою багатогранну науково-дослідну, науково-педагогічну діяльність Є.Г. Дубенко поєднував з науково-організаційною діяльністю. Останні 30 років він очолював Харківське обласне науково-медичне товариство неврологів, на засідання якого регулярно збиралася вчені-неврологи й практичні лікарі міста Харкова та області. Кілька поколінь неврологів України вважають його своїм учителем.
Євген Григорович завжди багато часу приділяв лікувальній, науковій діяльності й консультативній роботі. Лекції Євгена Григоровича були завжди актуальні, висококваліфіковані й наповнені науковою новизною. До особливих заслуг Євгена Григоровича варто віднести той факт, що він виховав двох докторів медичних наук і професорів (син Андрій Євгенович і дочка Ольга Євгенівна), які продовжують справу батька й відкривають нові розділи в клінічній неврології.
За заслуги в галузі клінічної медицини Є.Г. Дубенко був нагороджений орденом Української Православної церкви Преподобного Агапіта Печерського I і II ступеня. До останніх днів він активно займався викладацькою роботою зі студентами, продовжував консультувати пацієнтів.
Світла пам’ять про вчителя, колегу, друга залишиться в багатьох поколінь неврологів України.


Вернуться к номеру