Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

До питання діагностики мультисистемного запального синдрому, асоційованого з COVID-19 у дітей

Авторы: Корбут О.В., Дмитрієва О.А., Буц О.Р., Юхименко Г.Г., Бойченко Л.І., Мягка Н.М.
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. У період пандемії COVID-19 з травня 2020 року почали з’являтися повідомлення про збільшення в низці країн Європи та Американського континенту випадків Кавасакі-подібних захворювань у дітей, асоційованих із коронавірусною хворобою. Американський CDC дав визначення цьому захворюванню, враховуючи відмінності від типової хвороби Кавасакі, — синдром мультисистемної запальної відповіді (MIS-C). Починаючи з осені 2020 року схожі випадки все частіше реєструються в Україні, зокрема й серед дітей, госпіталізованих до стаціонарів м. Києва.
Мета дослідження: виявити клініко-лабораторні особливості перебігу MIS-C, асоційованого з COVID-19 у дітей за даними КНП «КМДКЛ № 2».
Матеріали та методи. Обстежена 21 хвора дитина, які перебували на лікуванні у відділеннях КНП «КМДКЛ № 2» з листопада 2020 року по лютий 2021 року. Вік дітей — від 2,5 до 16 років. Проведений аналіз клінічної симптоматики, лабораторних та інструментальних даних. Оцінювалися наявність основних клінічних критеріїв MIS-C, лабораторні показники запалення, порушення з боку різних органів і систем за даними інструментальних методів досліджень (ЕКГ та ЕхоКГ, УЗД черевної, грудної порожнин, R-графія легень, КТ органів грудної клітки). Усіх хворих було обстежено на SARS-COV-2 (ПЛР, ІФА).
Результати та обговорення. У результаті проведених досліджень установлено, що найбільш частими клінічними ознаками MIS-C, які зустрічались у 95 % обстежених дітей, були значне підвищення температури, слабкість, загальне нездужання. Крім цього, симптоми запалення слизових ротоглотки відмічались у 71 % хворих, склерит, кон’юнктивіт— у 76,2 % хворих, висип — у 61,9 % дітей, лімфаденіт — у 52,4 % хворих, абдомінальний синдром — у 66,7 % обстежених дітей. Інші клінічні ознаки зустрічались із такою частотою: набряк кистей, стоп — у 38,1 %, діарея — у 28,6 %, симптоми «гострого живота» — в 1 %, кашель — в 1 %. У 23,8 % хворих дітей спостерігалася неврологічна симптоматика (загальне запаморочення, синдром менінгізму, судомний синдром). За даними УЗД більше ніж у 50 % хворих спостерігались ознаки серозиту. Патологічні зміни з боку серцево-судинної системи (міокардит, міоперикардит, реактивний перикардит, вторинна міокардіопатія, розширення коронарних артерій) встановлені у 95 % хворих. У 85 % хворих були патологічні зміни з боку дихальної системи (випітний плеврит, бронхіт, пневмонія, гідроторакс, пневмофіброз). У 33,3 % хворих спостерігалося залучення в патологічний процес шлунково-кишкового тракту (ентерит, коліт, перитоніт, апендицит, наявність рідини в черевній порожнині).
При аналізі лабораторних показників установлено, що у 85,7 % хворих у загальному аналізі крові спостерігався лейкоцитоз, у 95,2 % — збільшення ШОЕ. Підвищення рівня С-реактивного білка відмічалось у 80,9 % дітей. Підвищення рівня фібриногену в плазмі крові — у 42,8 % обстежених, D-димера — у 85,7 %. У 100 % хворих перенесений COVID-19 був підтверджений серологічно (позитивні IgM або IgG). В анамнезі майже в усіх дітей були вказівки на контакт із хворим на COVID-19, у деяких — короткочасне підвищення температури або легкі катаральні прояви приблизно за 3–4 тижні до появи ознак MIS-C. У жодного хворого на момент госпіталізації в стаціонар не визначалась активна стадія коронавірусної інфекції (ПЛР носоглоткого мазку на SARS-CoV-2 були негативними). 
Висновки. Таким чином, мультисистемний запальний синдром у дітей, асоційований із COVID-19, є одним із тяжких наслідків коронавірусної інфекції. За нашими спостереженнями, найчастішими ранніми ознаками MIS-C у дітей є: гарячка понад 3 дні та ознаки загальної інтоксикації, ураження слизових ротоглотки, очей, висип, шийний лімфаденіт, абдомінальний синдром. Найчастіше в патологічний процес при MIS-C у дітей залучаються серцево-судинна система, органи дихання та шлунково-кишковий тракт. Ранніми лабораторними ознаками запалення при MIS-C є високий лейкоцитоз із нейтрофільозом, значно підвищені ШОЕ, рівні С-реактивного білку та D-димера.


Вернуться к номеру