Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Дані променевої діагностики у хворих із новою коронавірусною інфекцією COVID-19 залежно від тяжкості форми

Авторы: Трихліб В.І., Цюрак Н.Р., Бєляєва К.П., Лисенко Т.І., Єрошенко А.О., Мартинчик О.С., Черняк В.А.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. На сьогодні спостерігається третя хвиля нової коронавірусної інфекції COVID-19 у багатьох країнах світу, у тому числі і в Україні.
Відмічається зміна в деяких показниках за клінічними проявами, віковою структурою уражених хворих.
Мета дослідження: провести вивчення даних рентгенологічного та КТ-обстеження хворих із нетяжкою новою коронавірусною інфекцією COVID-19, які перебували на стаціонарному лікуванні. 
Матеріали та методи. Проведений аналіз даних 106 медичних карт стаціонарних хворих, які лікувались у відділеннях різних госпіталів, що розташовані в м. Києві. Із них 74 (69,8 %) — чоловіки та 32 (30,2 %) — жінки. Із легким перебігом були 14 (13,2 %) хворих, із середньотяжким — 86 (81,1 %) і тяжким — 6 (5,7 %) хворих. У всіх хворих діагноз був підтверджений за допомогою полімеразної ланцюгової реакції на РНК SARS-CоV-2 та отримані позитивні результати. Статистична обробка матеріалів дослідження проводилася за допомогою персонального комп’ютера з використанням програми Statistica. 
Результати та обговорення. Правобічна нижньодольова локалізація пневмонії при легкій формі захворювання відмічалась в 1 (7,1 %) пацієнта, при середньотяжкій формі — у 5 (5,8 %) пацієнтів, при тяжкій формі не зустрічалась. 
Правобічна верхньодольова локалізація пневмонії при легкій формі захворювання не відмічалась, при середньотяжкій формі — в 1 (1,2 %) пацієнта та не відмічалась при тяжкій формі.
Правобічна полісегментарна локалізація пневмонії при легкій формі захворювання відмічалась у 2 (14,3 %) пацієнтів, при середньотяжкій та тяжкій формах не спостерігалась.
Лівобічна нижньодольова локалізація пневмонії при легкій формі захворювання відмічалась у 2 (14,3 %) пацієнтів, при середньотяжкій та тяжкій формах не спостерігалась.
Лівобічна верхньодольова локалізація пневмонії не спостерігалась.
Лівобічна полісегментарна локалізація пневмонії при легкій формі захворювання не відмічалась, при середньотяжкій формі — в 1 (1,2 %) пацієнта та не відмічалась при тяжкій формі.
Двобічна полісегментарна локалізація пневмонії при легкій формі захворювання відмічалась у 9 (64,3 %) пацієнтів, при середньотяжкій формі — у 79 (91,9 %) пацієнтів та у 100 % хворих — із тяжкою формою.
Висновки. При легкій формі найчастішою локалізацією пневмонії була двобічна полісегментарна — 9 (64,3 %) хворих, найменш часто зустрічалась правобічна нижньодольова пневмонія — 1 (1,2 %), взагалі не відмічались лівобічна верхньодольова та лівобічна полісегментарна.
При середньотяжкій формі найчастішою локалізацією пневмонії була двобічна полісегментарна — 79 (91,9 %), найменш часто відмічались правобічна верхньодольова та лівобічна полісегментарна пневмонія — по 1 хворому (1,2 %), зовсім не спостерігались правобічна полісегментарна, лівобічна нижньодольова та лівобічна верхньодольова.
При тяжкій формі у всіх хворих була двобічна полісегментарна локалізація.


Вернуться к номеру