Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №8 (762), 2021

Вернуться к номеру

Мікробіота шкіри — підтримання здорового екобалансу

Авторы: Тетяна Брандіс 

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Пробіотики зараз посідають лідируючі позиції не тільки в дієтології. Недавні дослідження показали, що вони здатні повернути шкірі красу і здоров’я. Красива й здорова шкіра — це результат як зовнішнього догляду, так і здоров’я людини в цілому, а стан нашого кишечника — це фундамент здоров’я. Травлення, засвоєння поживних речовин, імунна відповідь і, найголовніше, корисні бактерії, що живуть в кишечнику, мають величезний вплив на весь організм, у тому числі на стан нашої шкіри.
Сухість, висип, запалення або алергічні реакції на шкірі — так можуть проявлятися порушення роботи органів травлення. Часто це пов’язано з тим, що утворюється велика кількість токсинів, які, всмоктуючись, змінюють захисні функції імунної системи людини, у тому числі шкіри. Подальше пошкодження слизової кишечника призводить до порушення всмоктування білків, жирів і вітамінів, необхідних для здоров’я шкіри, а надмірне надходження алергенів у кров — до розвитку шкірних алергічних захворювань.
Сучасна медицина вже довела зв’язок порушення кишкової мікробіоти й алергічних захворювань, серед яких атопічний дерматит, екзема, кропив’янка, акне. Цей зв’язок обумовлений різними факторами, включно з генетичною схильністю до таких захворювань, порушенням кишкової мікрофлори й змінами в гормональному й імунному статусі організму. Тому актуальною є проблема порушень еубіотичного стану кишкової мікрофлори і її підтримки за допомогою пробіотичних препаратів.
Пробіотики відновлюють мікрофлору кишечника, повертають її до нормального балансу, а також мають імуномодулюючу дію. Вони допомагають нормалізувати й підтримувати нормальний pH-баланс шкіри, впливають на вироблення колагену, надають неоціненну допомогу у виробленні гіалуронової кислоти, яка, як відомо, є запорукою еластичної і підтягнутої шкіри.
Було доведено, що особливу роль у здоров’ї шкіри відіграють пробіотики, які сприяють виробленню молочної кислоти. Одним з найбільш перспективних пробіотиків, що утворюють правообертальну L(+) форму молочної кислоти, є L.sporogenes, яка також називається Bacillus coagulans. L.sporogenes вперше була ізольована й описана в 1933 р. Л.М. Горовіц-Власовою і Н.В. Новотельновим. Цей тип лактобактерій утворює спори, які при активації в кислотному середовищі шлунка проростають у дванадцятипалій кишці, ефективно запобігаючи росту патогенних організмів. Повільне виділення живих клітин призводить до пролонгованої, ефективної і корисної мікробної діяльності. На сьогодні відомо, що Вacillus coagulans є грампозитивною спороутворюючою рухомою бактерією. У формі спор вона добре переносить технологічні процеси, заморожування, тривале зберігання, зберігає свою активність навіть під впливом шлункового соку, жовчі й антибактеріальних препаратів. Спори Bacillus coagulans сприяють відновленню власної нормальної мікробіоти людини. Вони повільно виводяться з організму людини тривалий час після закінчення курсу терапії.
Згідно з консенсусом експертів, Bacillus coagulans — це абсолютно безпечний пробіотик, який може застосовуватися протягом тривалого часу без будь-яких побічних ефектів. Використання Bacillus coagulans дозволене Управлінням з контролю харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA) у виробництві порошкових і рідких дитячих сумішей для штучного вигодовування.

Корисні властивості

Вacillus coagulans

Для пробіотиків на основі Bacillus coagulans існує достатня доказова база щодо їх клінічної ефективності. Більшість досліджень було проведено за сучасним дизайном — як рандомізовані подвійні сліпі плацебо-контрольовані дослідження, які підтверджують, що Bacillus coagulans має переваги щодо більшості інших бактерій, які застосовуються як пробіотики.
Надходячи в кишечник, Вacillus coagulans виробляють корисну L(+) форму молочної кислоти, тим самим ефективно запобігаючи зростанню патогенних мікроорганізмів. Молочна кислота, що виробляється B.coagulans, створює оптимальну кислотність середовища для розвитку нормальної мікрофлори кишечника (рН 4–5), а разом з тим чинить антибактеріальну дію і є енергетичним субстратом для епітеліоцитів слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Bacillus coagulans може збільшити кількість поглиначів вільних радикалів, що необхідні для боротьби зі старінням шкіри. Також допомагає пригнічувати зростання деяких видів стафілококів (Staphylococcus hominis і Staphylococcus epidermidis) та інших бактерій, які можуть призводити до атопічного дерматиту й сухості шкіри.
Bacillus coagulans мають виражену здатність до адгезії на епітеліоцитах кишечника, що затримує їх у просвіті кишки, будучи важливим параметром ефективності, який вказує на життєстійкість мікроорганізму.
Bacillus coagulans проявляє антиоксидантний і антирадикальний ефекти, за рахунок виділених нею гетерополімерів, що містять 4 моносахариди, видаляється реактивний кисень, що утворюється в кишечнику в результаті різних метаболічних реакцій, і гасяться вільні радикали. Також під час експериментальних і клінічних досліджень було виявлено, що Bacillus coagulans знижує рівень холестерину в крові.
Для Bacillus coagulans встановлено імуномодулюючу дію, доведену в низці клінічних досліджень. При надходженні Вacillus coagulans в організм відбувається вірогідне підвищення нейтрофілів і лімфоцитів, які є клітинною ланкою імунітету. У тому числі була виявлена здатність даного мікроорганізму впливати на гуморальний імунітет, що супроводжувалося підвищенням рівня антитіл у крові.

Лактовіт Форте® — унікальний пробіотичний препарат

Лактовіт Форте® — препарат, що містить 120 млн спор Bacillus coagulans, 0,015 г вітаміну В9 (фолієва кислота) і 15 мкг вітаміну В12 (ціанокобаламін). Фолієва кислота і ціанокобаламін чинять синергічну дію і відновлюють слизову оболонку кишечника (при дисбіозі, особливо лікарському, виникає дефіцит вітамінів унаслідок блокування ферментних систем клітини антибіотиками, що призводить до порушення ендогенного синтезу вітамінів К і групи В, а також до порушення всмоктування вітамінів). Було показано, що вітаміни В9 і В12 прискорюють вегетацію спор Bacillus coagulans на 1–2 дні. Вони також необхідні для процесу кровотворення, у період після перенесених захворювань, операцій, опіків і травм, шкірних захворювань, є засобом профілактики інфекційних захворювань.
Лактовіт Форте® стійкий до дії високої температури, антибіотиків і кислого середовища шлунка. Спори лактобактерій активуються завдяки низькому рН шлунка, потім потрапляють у дванадцятипалу кишку, де розмножуються й перетворюються на живу вегетативну форму; перешкоджають росту патогенних бактерій; сприяють стимуляції росту власної лактофлори, у тому числі при дисбіозі на тлі антибіотикотерапії; мають репаративні й імуномодулюючі властивості. Препарат можна призначати в період вагітності й годування груддю, дітям з перших місяців життя.
Отже, Лактовіт Форте® — пробіотик з унікальним складом, що включає спори Bacillus coagulans, вітамін В9 і вітамін В12. Bacillus coagulans відновлює мікробіологічний склад мікробіоти кишечника, збільшуючи кількість облігатних мікроорганізмів і витісняючи патогенну флору. Виконавши свою функцію, він протягом 7 днів залишає організм, не порушуючи індивідуального складу кишкової мікрофлори. Препарат забезпечує позитивний вплив на імунну систему і гемопоез, що допомагає зберігати шкіру здоровою.

Список литературы

1. https://www.medscape.com/viewarticle/923482
2. http://www.imiamn.org.ua/journal/1_2016/PDF/4.pdf
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31049923/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 31499149 /
5. www.healthline.com/health/probiotics-skin-care
6. https://dermnetnz.org/topics/the-gut-microbiome-in-skin-disease/
7. https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2020/11/18/Beauty-supplements-targeting-gut-skin-axis-for-the-skin-microbiome-hold-really-exciting-future-say-experts
8. Lactospore (A lactic acid bacillus preparation). www.lactospore.com
9. Lactobacillus sporogenes (monograph). Alternative Medicine Review. 2002. V. 7. № 4. — P. 340-342.
10. Abhari K., Shekarforoush S.S., Hosseinzadeh S., Nazifi S., Sajedianfard J., Eskan–dari M.H. The effects of orally administered Bacillus coagulans and inulin on prevention and progression of rheumatoid arthritis in rats. Food Nutr. Res. 2016. 60. 30876. doi:10.3402/fnr.v60.30876.

Вернуться к номеру