Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №5, 2021

Вернуться к номеру

FDA ставить нову мету щодо зниження споживання солі в повсякденному раціоні американців

Reference: https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/sodium-reduction.
13 жовтня 2021 р. Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) опублікувало постанову, у якій вони наполягають на зниженні споживання солі в середньому на 12 % у продуктах харчування, починаючи від упакованого м’яса і закінчуючи сиром, намагаючись таким чином знизити зростаючу епідемію проблем зі здоров’ям, яким можна запобігти.
У далекосяжних рекомендаціях FDA очікує добровільне швидке зниження до цільового вмісту натрію для виробників продуктів харчування, мережевих ресторанів й операторів громадського харчування, зосереджуючись переважно на оброблених продуктах харчування та їжі на винос. Агентство хоче скоротити споживання натрію в середньому до 3000 міліграмів на день порівняно з 3400 мг протягом наступних двох із половиною років. Але середнє споживання все одно буде вищим, ніж рекомендований ліміт дієтичних рекомендацій для американців у 2300 мг на день, для будь-кого старше 14 років.
Рішення, найімовірніше, вплине на промисловість упакованих продуктів харчування та основних гравців PepsiCo Inc. (PEP.O), Kraft Heinz Co. (KHC.O) і Campbell Soup (CPB.N). Мережі швидкого харчування, які люблять американці, наприклад McDonald’sCorp. (MCD.N), також будуть у першій черзі.
Експерти в галузі охорони здоров’я, однак, сказали, що регуляторам слід зайняти більш жорстку позицію. «Нові цільові рівні FDA є важливим кроком вперед, але зниження споживання натрію до 3000 мг на день недостатньо, — йдеться в заяві Американської кардіологічної асоціації. — Ми закликаємо FDA дотримуватися існуючих цільових рівнів і вжити заходів, аби ще більше знизити кількість солі в продуктах харчування та допомогти людям в Америці досягти належного споживання натрію».
Більше споживання солі пов’язують із підвищенням артеріального тиску, що є основною причиною серцевих нападів та інсультів. За даними агентства, понад 4 із 10 дорослих американців страждають від підвищення артеріального тиску, а зниження споживання натрію може запобігти сотням тисяч передчасних смертей і захворювань у найближчі роки. Діти та підлітки також частіше мають підвищений артеріальний тиск при більшому споживанні натрію. Дослідження показують, що на підвищення споживання натрію впливають звички харчування на ранньому етапі життя, які надалі можуть поширюватися на дорослі роки, хоча смакові звички також можна пристосувати до зниження вмісту натрію в продуктах. Американці споживають приблизно одну третину своїх харчових калорій і витрачають близько половини своїх доларів на їжу поза домом, тому важливо, аби ресторани були частиною даного процесу, як і решта харчової промисловості. Залучати до ініціативи ресторанні продукти необхідно для досягнення цілей зниження вмісту натрію та для того, аби люди адаптували свої смакові рецептори незалежно від того, чи їдять вони вдома чи поза домом.
У FDA заявили, що повільні зниження споживання натрію, яке вони планують здійснити протягом наступних кількох років, істотно зменшать кількість захворювань, пов’язаних із харчуванням, і що планують випустити наступні оновлення цільових рівнів задля подальшого поступового зниження вмісту натрію. «Ми будемо стежити за цим впродовж наступного часу... Дивитися, у кого це краще виходить, які групи продуктів харчування будуть залучені до зниження цілей і коли», — сказала Джанет Вудкок, виконуюча обов’язки комісара FDA під час медіа-дзвінка. «Сподіваюся, що до кінця двох з половиною років ми матимемо гарне уявлення про те, яким має бути наш план для наступної ітерації». FDA також повідомило, що більшість споживаного натрію надходить з оброблених, упакованих і готових продуктів, а не з кухонної солі, доданої в їжу під час приготування їжі або її споживання, що ускладнює контроль за кількістю споживання натрію.
FDA заохочує компанії досягти короткострокових цілей за два з половиною роки (зверніть увагу, що деякі продукти харчування вже відповідають короткостроковим цілям). Ми очікуємо, що якщо харчова промисловість досягне даних початкових цілей у великій кількості, це зменшить середнє споживання натрію приблизно до 3000 мг на день. Інститут харчового маркетингу, торгова група, що представляє харчову промисловість, заявила, що підтримує рішення FDA продовжити рекомендований період часу для підприємств для досягнення добровільних цілей щодо вмісту натрію, і що вони готові до перегляду рекомендації та шукають відгуки своїх членів.
Агентство повідомило, що користь для здоров’я від обмеження споживання солі, за оцінками дослідників, призведе з часом до зниження на десятки тисяч випадків серцевих захворювань та інсультів щороку, а також до мільярдів доларів заощадження у сфері охорони здоров’я.
Сіль є поширеним інгредієнтом майже в кожному продукті. Агентство зосередилося на 163 категоріях оброблених, упакованих і готових продуктів, включаючи різні види сиру, солоні огірки, горіхи, соуси, м’ясні продукти, крекери та продукти з птиці, — на всьому, що американці люблять їсти. Тим більше під час пандемії.


Вернуться к номеру