Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Подолання антибіотикорезистентності сульфоорганічною сполукою

Авторы: Жалко-Титаренко В., Синетар Е.
ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Боротьба з антибіотикорезистентністю почалася ще в 50-ті роки минулого століття, проте успіху не мала і не має досі. Причина полягає в тому, що виникнення резистентності обумовлено еволюційними і біологічними механізмами. Тому подолання антибіотикорезистентності хімічними сполуками, здатними в той чи інший спосіб долати антибіотикорезистентність, є одним із перспективних методів вирішення проблеми у цілому. Об’єктом нашого дослідження був вплив сульфоорганічної сполуки диметилсульфоксиду (ДМСО) на полірезистентні мікроорганізми, який поки що використовується в сучасній гуманітарній і ветеринарній медицині як засіб зовнішнього застосування.
Матеріали та методи. Досліджувалась дія ДМСО на культури Enterococcus faecalis (резистентний до ампіциліну, ципрофлоксацину, офлоксацину, левофлоксацину), Pseudomonas aeruginosa (резистентний до гентаміцину, тобраміцину, амікацину, нетилміцину, цефеніму, цефоперазону, хлормфеніколу, ципрофлоксацину) та полірезистентний штам S.aureus. Культура випробуваного штаму газоном засівалась на агарову платівку, на поверхню якої накладались 3 диски: перший — з антибіотиком, другий — з ДМСО, третій — з тим же антибіотиком і ДМСО у співвідношенні 1 : 1. Після добової інкубації в термостаті враховувалась антимікробна дія антибіотика за діаметром зони просвітлення.
Результати. Дослідження показало, що ДМСО долає резистентність до антибіотика у грампозитивних і грамнегативних полірезистентних штамів мікроорганізмів (табл. 1).
Висновки. Отримані результати свідчать, що ДМСО долає антибіотикорезистентність, що становить перспективу створення низки відповідних лікувальних препаратів як зовнішнього, так і парентерального застосування. Імовірно, що ДМСО дозволить вирішити проблему антибіотикорезистентності. Отримані результати вимагають продовження досліджень.


Вернуться к номеру