Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Специфічний імунітет до кору серед різних вікових груп населення в Україні

Авторы: Задорожна В.І. (1), Маричев І.Л. (1), Брижата С.І. (1), Процап О.І. (1), Демчишина І.В. (2)
(1) — ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна
(2) — Центр громадського здоров’я МОЗ України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Проблема боротьби з вірусними інфекційними хворобами з крапельним механізмом передачі збудника (кір, краснуха, епідемічний паротит), незважаючи на пандемію COVID-19, залишається однією з найважливіших та актуальних проблем сьогодення.
Мета: аналіз стану специфічного імунітету до збудника кору у різних вікових групах населення України за період 2019–2020 рр.
Матеріали та методи. Матеріалами для вивчення були річні звіти статистичних форм МОЗ України та Центру громадського здоров’я МОЗ України. Для вивчення стану гуморального імунітету населення до вірусу кору був проведений аналіз даних ДЗ «УЦКМЗ МОЗ України» за матеріалами статистичної форми 40 «Державна галузева статистична звітність МОЗ України» (результати серологічних досліджень сироваток крові населення України на наявність імунітету до вірусу кору) за 2019–2020 рр. 
Результати та обговорення. Загальновідомо, що серонегативні (незахищені) до збудника особи формують прошарок, що впливає на формування та розвиток епідемічного процесу. За період 2019–2020 рр. в областях України серологічно обстежено (в ІФА) 23 222 сироватки крові різних вікових груп населення. З числа обстежених осіб у 2019 р. кількість серонегативних результатів становила 10,6 %, а із значеннями, меншими за захисний рівень, — 3 %, із захисним рівнем — 89,4 %. Серед дітей до 14 років — 8,6; 4,4 та 87 % відповідно. Серед підлітків — 11, 5, 84 %, серед дорослих — 7,3; 2,7 та 90 % відповідно. Найбільша кількість незахищених дітей продовжує реєструватись у віковій групі до 1 року — 23 % та в 12–15 міс. — 13,6 %. У віці 2 роки питома вага серонегативних знижується до 8,6 %. Найменша кількість дітей, серонегативних до кору, виявлена в вікових групах від 5 до 7 років (3,9; 3,2; 5,4 %) і в 3 та 4 роки (7,6 та 8,3 %). У решти осіб різних вікових груп цей показник знаходився в межах від 8,3 до 14,8 %. Показник серонегативних осіб у 2019 р. серед обстежених вагітних зменшився в 1,3 раза (20 %) порівняно з 2018 р. (25 %). Рівень антитіл, менше за захисний, становив 1,8 % та із захисним рівнем — 78,2 %, що також, як і в попередні роки, свідчить про значну частку вагітних, не захищених від збудника кору. Кількість серонегативних серед новонароджених у 2019 р. становила 23 %, а із значеннями, меншими за захисний рівень, — 3,9 %, із захисним рівнем — 73 %. Таким чином, ці діти, як і в попередні роки, залишаються групою ризику щодо захворювання на кір. У 2020 р. кількість серонегативних осіб серед груп обстежених значно зменшилась і становила лише 3,6 %. Осіб із рівнем антитіл, меншим за захисний, — 7,2%, із захисним рівнем — 89,2 %. Серед дітей до 14 років кількість серонегативних осіб становила 1,7 %, із значеннями, меншими за захисний рівень, — 11,6 %, із захисним рівнем — 86,7 %. Серед підлітків серонегативних осіб не було виявлено. Виявлено значну кількість осіб із захисним рівнем — 94,4 % та із значеннями, меншими за захисний рівень, — 5,6 %. Частка серонегативних серед обстежених дорослих становила 5,3 %, рівень антитіл, менший за захисний, спостерігався у 3,7 %, захисний рівень — у 91 %. Найбільша кількість незахищених дітей продовжує реєструватись у віковій групі 12–15 міс. — 22,2 %. Найменша кількість дітей, серонегативних до кору, виявлена у віковій групі дітей 7 років (0,4 %). У решти вікових груп цей показник знаходився в межах від 2,6,1 до 3,7 %. Показник серонегативних осіб серед вагітних у 2020 р. становив 20 %, із захисним рівнем — 80 %. Тобто, як і в попередні роки, залишились усі підстави для можливості формування значного масиву групи ризику й ускладнення епідситуації з кору. 
Висновки. Результати проведеного аналізу дозволили визначити в Україні найбільш уразливі вікові групи населення. При тривало низькому рівні охоплення щепленнями дітей вакциною КПК відбувається накопичення прошарку неімунних до кору, що сприяє формуванню умов до підвищення рівня захворюваності на кір і погіршення епідситуації. Проблема боротьби з вірусними інфекційними хворобами з крапельним механізмом передачі збудника (кір, краснуха, епідемічний паротит) залишається однією з найважливіших та актуальних проблем сьогодення.


Вернуться к номеру