Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Дослідження показників гемостазу у хворих на пізній сифіліс

Авторы: Кондакова Г.К., Семко Г.О., Єрещенко О.О., Левицька O.В.
ДУ «Інститут дерматології та венерології НАМН України», м. Харків, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Останнім часом установлено, що збудник сифілісу має тропність до судинного ендотелію та активує ендотеліальний моношар, що може призвести до розвитку ранніх атеросклеротичних змін у судинній стінці. Після стимуляції ендотелій трансформується в прокоагулятивну поверхню, що відбувається за рахунок синтезу, виділення чи залучення багатьох прокоагуляційних речовин. Контроль за маркерами системної запальної реакції й вивчення стану гемостазу у хворих на пізні форми сифілісу є актуальними.
Мета: дослідити стан коагуляційного гемостазу у хворих на пізній сифіліс.
Матеріали та методи. Було обстежено 30 хворих на пізній сифіліс, групу порівняння становили 20 практично здорових донорів. Обстежені групи були схожі за статтю й віком. Серологічна діагностика включала: реакцію мікропреципітації, реакцію прямої гемаглютинації, визначення IgM та IgG до Tr. рallidum. Проводили оцінку таких показників гемостазу: активований частковий тромбопластиновий час, протромбіновий час і протромбіновий індекс, тромбіновий час, вміст фібриногену в плазмі крові.
Результати. За допомогою проведення трьох базисних коагуляційних тестів (тромбіновий час, протромбіновий час й активований частковий тромбопластиновий час — АЧТЧ) можна одержати інформацію про стан усіх основних ланок процесу згортання крові. При обстеженні хворих на пізній сифіліс виявлено статистично значиме подовження АЧТЧ (у 1,4 раза) порівняно з групою контролю. У хворих спостерігається тенденція до збільшення протромбінового індексу, що може свідчити про можливу гіперкоагуляцію, хоча значення даного показника залишаються в межах референтних величин. Тромбіновий час в обстежених хворих був подовжений порівняно з групою контролю в 1,6 раза (р < 0,05). Визначення рівня фібриногену в групі хворих показало, що він залишається на рівні контрольних значень.
Висновки. Результати коагуляційних тестів, що були отримані під час обстеження пацієнтів, вірогідно вказують на ушкодження ендотеліальних клітин з оголенням тромбогенних субендотеліальних структур. Дані зміни можуть бути пояснені наявністю в крові хворих на сифіліс антифосфоліпідних антитіл, що вносять дисбаланс у систему коагуляційного гемостазу.


Вернуться к номеру