Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Пересувна ПЛР-лабораторія

Авторы: Мазур С.В., Капітанова І.М.
ТОВ «Кінтегро», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Останні події з пандемією нового коронавірусу COVID-19 показали важливу роль лабораторної служби України в усіх ключових процесах реагування на спалахи хвороб, виявленні, оцінці, оповіщенні та моніторингу явищ, що становлять безпосередню небезпеку для здоров’я населення.
Під час реформи санітарно-епідеміологічної служби України і на момент поширення коронавірусної хвороби в країні кількість лабораторій мікробіологічного профілю, які могли проводити дослідження на COVID-19, скоротилась. Не всі лабораторії, що залишилися, були оснащені відповідним обладнанням і не всі лабораторії мали підготовлених фахівців. Тому проведення досліджень методом ПЛР було покладено на вірусологічні лабораторії та лабораторії відділів особливо небезпечних інфекцій, на той час обласних лабораторних центрів, а сьогодні — центри з контролю та профілактики хвороб. Але навіть самі сучасні лабораторії не завжди могли справитись своєчасно з великим потоком матеріалу, що поступав на дослідження від хворих та осіб із підозрою на захворювання.
Для забезпечення швидкого і правильного виявлення будь-якого патогенного мікроорганізму — збудника інфекційної хвороби, що може становити небезпеку для громадського здоров’я, а також можливостей для оперативної передачі отриманих результатів відповідним структурам, компанією «Кінтегро» був розроблений проєкт пересувної ПЛР-лабораторії на базі контейнерів, які можуть транспортуватися будь-яким видом транспорту (залізничним, повітряним, морським, автомобільним) (рис. 1).
Пересувна лабораторія може бути використана скрізь, де потрібно організувати проведення виїзних робіт, навіть у самому важкодоступному районі, швидко і якісно провести аналіз у будь-який момент часу. Використання таких лабораторій у різних сферах діяльності людини, зокрема у медицині, надзвичайно актуальне на сьогодні.
За основу планування лабораторії були взяті такі положення, як функціональність, автономність, мобільність, висока технологічність, біологічна безпечність, компактність, комфортність, економічна доцільність.
Лабораторія спроєктована відповідно до вимог Державних санітарних правил і норм ДСанПіН 9.9.5-153-2008 «Організація роботи лабораторій при дослідженні матеріалу, що містить біологічні патогенні агенти молекулярно-генетичними методами», має 2 бокси з передбоксниками — бокс виділення нуклеїнових кислот і бокс зборки реакційної суміші та проведення ампліфікації (рис. 2). Кожен із боксів має комфортні робочі місця, облаштовані сучасним необхідним для даного етапу роботи обладнанням та лабораторними меблями. Усе облаштування лабораторії надійно закріплене. Для знезараження відпрацьованого матеріалу передбачений настільний автоклав, для знезараження поверхонь, повітря — рециркулятори. Передача результатів дослідження здійснюється за допомогою Інтернету.
На кінцевий результат досліджень можуть суттєво впливати такі складові, як енергозабезпечення, опалення, кондиціювання, водопостачання та каналізація, високий рівень біологічного захисту, який забезпечується наявністю фільтровентиляційних систем із НЕРА-фільтрами.
За проєктом у лабораторії передбачено два технічні приміщення. Перше призначене для забезпечення лабораторії гарячим та холодним водопостачанням, в ньому розміщені основне обладнання водопідготовки (очищення води), водонагрівач, бак для акумуляції чистої води та насос для транспортування гарячої та холодної води. У другому приміщенні розміщені блоки кондиціонування та вентиляції з щитом управління, електричний розподільчий щит, джерело живлення — дизельний генератор.
Запропонований проєкт пересувної мобільної ПЛР-лабораторії є альтернативним варіантом стаціонарним лабораторіям для запровадження швидкої лабораторної діагностики щодо потреб охорони здоров’я, ветеринарної медицини, служби надзвичайних ситуацій тощо. Мобільні ПЛР-лабораторії не поступаються їм щодо якості досліджень та іншим можливостям. Це інноваційне рішення, що дозволить швидко й ефективно вирішити складні питання, пов’язані з капітальним будівництвом. 
Обираючи пересувну мобільну ПЛР-лабораторію, ви обираєте якість, ефективність, своєчасність.


Вернуться к номеру