Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 4, №3-4, 2023

Вернуться к номеру

Українські лікарі-стоматологи у країнах Європейського Союзу

Авторы: Якимець А.В.
Паризький університет, м. Париж, Франція

Рубрики: Стоматология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати


Резюме

17 грудня 2023 року в режимі он-лайн у Парижі (Франція) відбулась І Міжнародна науково-практична конференція «Шлях омологації українського диплома лікаря-стоматолога у Європі. Міфи та реальність», організована ГО «Європейська асоціація українських лікарів-стоматологів» за підтримки ГО «Асоціація стоматологів України» і ГО «Українська асоціація стоматологічної освіти». Особливе значення такої конференції пов’язано з вимушеним переміщенням українських лікарів-стоматологів на тлі повномасштабної війни України проти російського вторгнення. У рамках конференції був проведений аналіз покрокового алгоритму на шляху підтвердження українського диплома лікаря-стоматолога у країнах Євросоюзу і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

On December 17, 2023, the First International Scientific and Practical Conference “The path to homologation of the Ukrainian diploma of a dentist in Europe. Myths and reality” was held online in Paris (France). The event was organized by the NGO “European Association of Ukrainian Dentists” and with the support of the NGO “Ukrainian Dental Association” and “Ukrainian Association of Dental Education”. The special importance of hosting such a conference is due to the forced displacement of Ukrainian dentists against the background of Ukraine’s full-scale war against the Russian invasion. As part of the conference, an analysis was carried out of the step-by-step algorithm on the way to validate the Ukrainian diploma of a dentist in the countries of the European Union and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.


Ключевые слова

безперервний професійний розвиток; Association Européenne des Médecins Dentistes Ukrainiens (AEMDU); Європейська асоціація українських лікарів-стоматологів; ГО «Асоціація стоматологів України»; ГО «Українська асоціація стоматологічної освіти»; об’єднання українських лікарів-стоматологів на території Євросоюзу

continuous professional development; Association Européenne des Médecins Dentistes Ukrainiens (AEMDU); NGO “European Association of Ukrainian Dentists”; NGO “Ukrainian Dental Association”; NGO “Ukrainian Association of Dental Education”; consolidation of Ukrainian doctors and dentists on the territory of the European Union

Події останніх років суттєво вплинули на життя українців, багато лікарів виїхало за межі України. Наші колеги працевлаштовуються у країнах як Європи, так і світу. Разом з тим українські стоматологи залишаються єдиною професійною сім’єю і докладають зусиль щодо підтримки один одного у скрутні часи випробування.
За ініціативою українських лікарів-стоматологів, які працюють у європейських країнах та проходять навчання в університетах Євросоюзу та за підтримки Асоціації стоматологів України і Української асоціації стоматологічної освіти під час проведення FDI конгресу у Женеві у вересні 2022 року була обговорена потреба у започаткуванні асоціації українських лікарів-стоматологів у Європі.
На початку 2023 року була створена громадська організація «Європейська асоціація українських лікарів-стоматологів»/Association Européenne des Médecins Dentistes Ukrainiens (AEMDU) та зареєстрована як провайдер науково-практичних та навчальних заходів (БПР) (конгресів, конференцій, майстер-класів) у галузі стоматології, який відповідає всім вимогам декларування громадської асоціації у Французькій Республіці від 14 січня 2023 р. з набуттям офіційного статусу під № W751268482 від 06.02.2023 р.
Ідеєю створення асоціації було згуртування українських лікарів-стоматологів різних спеціальностей, вимушено працюючих поза межами України, в єдину професійну спільноту. Принципова мета асоціації полягає в інформуванні та акумуляції професійного досвіду українських лікарів-стоматологів, отриманого в Україні, та винайдення шляхів його використання в країнах Європейського Союзу. Поєднання знань та практичних навичок, отриманих в українській науковій стоматологічній школі, з найсучаснішими європейськими протоколами надання стоматологічної допомоги дає певні переваги українським фахівцям, а створення спільного майданчика у вигляді науково-практичних конференцій є чудовою можливістю для обговорення та обміну набутим досвідом.
Асоціація спрямована на розвиток усіх аспектів стоматологічної галузі та її зв’язків з мистецтвом і супутніми науками для суспільного блага і прагнення до розвитку у вищеназваній галузі серед працюючих у приватних клініках, шпиталях та університетах країн Євросоюзу. А також на організацію конгресів, конференцій і наукових заходів з освітньою метою самостійно або у співпраці з іншими асоціаціями чи науковими організаціями в тій же галузі.
Гаслом асоціації є вислів «L’EUROPE est ma maison maintenant, mais L’UKRAINE est dans mon sang», що в перекладі означає «Європа наразі є моєю домівкою, але Україна у моїй крові».
17 грудня 2023 року в Парижі (Франція) у режимі он-лайн відбулась І Міжнародна науково-практична конференція «Шлях омологації українського диплома лікаря-стоматолога у Європі. Міфи та реальність», організована ГО «Європейська асоціація українських лікарів-стоматологів» за підтримки ГО «Асоціація стоматологів України» і ГО «Українська асоціація стоматологічної освіти». Науково-практична конференція проклала віртуальні «професійні мости» до України, країн Європейського Союзу та Великої Британії та зв’язала українських лікарів-стоматологів.
З вітальною промовою до учасників конференції звернулись президент Європейської асоціації українських лікарів-стоматологів/Association Européenne des Médecins Dentistes Ukrainiens (AEMDU) доцент Анжеліка Вікторівна Якимець, президент ГО «Асоціація стоматологів України», професор Ірина Петрівна Мазур та президент ГО «Українська асоціація стоматологічної освіти» професор Ярослава Аркадіївна Кульбашна. 
Практична частина конференції складалась з доповідей щодо процедур омологації українського диплома лікаря-стоматолога у країнах Європейського Союзу та у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.
У рамках освітнього заходу були подані доповіді з різних країн Європейського Союзу.
Франція. Про медичну освіту у Франції, вступ до університету для українських лікарів та відмінності у спеціалізації з інтернатури за фахом «стоматологія» розповіла у своїй доповіді к.м.н., доцент Анжеліка Вік-торівна Якимець. Доповідачка висвітлила особливості складання іспитів EVC (іспит з підтвердження диплома лікаря).
Люксембург. Процесу омологації диплома лікаря-стоматолога у Люксембурзі була присвячена доповідь лікаря-стоматолога Катерини Вервейко.
Бельгія (Льєж-Валлонія). Лікар-стоматолог Вікторія Катаєва розповіла у своїй доповіді про шлях отримання права на роботу для українського лікаря-стоматолога в одній із частин Бельгії. 
Бельгія (Фландрія). У змістовній доповіді лікаря-стоматолога Максима Салати основний акцент був зроблений на перешкодах на шляху підтвердження диплома лікаря-стоматолога у Європі.
Австрія. Процедуру нострифікації диплома лікаря-стоматолога в Австрії покроково розтлумачила Ляна Боднар, лікар-стоматолог.
Словаччина. Випробування на шляху становлення українського лікаря-стоматолога у Словаччині були змістовно описані у доповіді лікаря-стоматолога Інни Ярош.
Литва. Найпростіший шлях отримання ліцензії лікаря для українського стоматолога було подано у презентації лікаря-стоматолога Сергія Бабича.
Польща. Отримання тимчасового та постійного права на роботу для лікаря-стоматолога у Польщі, а також особливості працевлаштування для українських стоматологів представила у своїй доповіді лікар-стоматолог Анна-Марія Горопацька.
Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Особливості та вимоги до лікаря на шляху підтвердження диплома у Великій Британії докладно описала у своєму виступі к.м.н. Марина Костянтинівна Білоус.
У науковій частині освітнього заходу були представлені доповіді вчених української наукової стоматологічної школи з набутим практичним досвідом у країнах Європейського Союзу. Наукова частина заходу містила цікаві доповіді з демонстрацією клінічних випадків. У доповіді к.м.н., доцента І.Л. Скрипник та д.м.н., професора І.П. Мазур була розглянута специфіка адаптаційно-компенсаторних змін у скронево-нижньощелепному суглобі при зубощелепних деформаціях. Європейський стандарт клінічного протоколу цефалометричного аналізу бокової проєкції був докладно описаний у виступі к.м.н., доцента А.В. Якимець. 
Лікар-стоматолог Г.І. Лужковська поділилась своїми клінічними результатами із застосування комплексного підходу при реабілітації пацієнта з частковою вторинною адентією та зубощелепною патологією. Про синергізм естетичного догляду за обличчям як результат співпраці лікарів-стоматологів та косметологів розповіла у своїй презентації лікар-стоматолог, косметолог, тренер компанії MedSkin (France) Олена Ісаченко.
Про організацію й адаптацію бізнес-процесів, шляхи працевлаштування і масштабування українського медичного бізнесу в Польщі докладно доповів власник і головний лікар міжнародної мережі клінік «Містодент» (Польща) к.м.н., доцент Є.В. Гризодуб.
Відгуки, отримані після проведеної нами І Міжнародної науково-практичної конференції «Шлях омологації українського диплома лікаря-стоматолога у Європі. Міфи та реальність», надають впевненості щодо своєчасності започаткованої громадської організації та необхідності всебічної підтримки українських стоматологів, що вимушено змінили місце проживання та праці й опинились у країнах Євросоюзу. Українські спеціалісти стикнулися з потужними викликами: нові умови життя, професійної діяльності та надання стоматологічної допомоги за протоколами європейських країн. Разом із тим науково-практична конференція підтвердила бажання українських стоматологів об’єднатися у велику українську родину на європейській землі.
На завершення конференції було підбито підсумки і висловлена одностайна думка про продовження роботи, адже вступ України до ЄС вимагає зміни парадигм щодо медичної освіти, особливостей професійної організації та працевлаштування. 
У своєму заключному виступі президент Європейської асоціації українських лікарів-стоматологів/Association Européenne des Médecins Dentistes Ukrainiens (AEMDU) доцент Анжеліка Вікторівна Якимець висловила вдячність за організаційну підтримку та можливість трансляції конференції як на території країн Євросоюзу, так і на теренах України президенту ГО «Асоціація стоматологів України» професору Ірині Петрівні Мазур та президенту ГО «Українська асоціація стоматологічної освіти», професору Ярославі Аркадіївні Кульбашній, а також за чудові та інформативні виступи доповідачів, усіх учасників заходу, за інтерес і підтримку конференції. «Тримаймося свого коріння! Restons fidèle à nos racines!» — під таким гаслом було завершено освітній захід.
Отже, підсумком науково-практичної конференції було створення єдиного професійного простору з можливістю вільного спілкування, висвітлення особливостей медичної освіти і професійних стандартів, обмін досвідом працевлаштування, а головне — відчуття професійного зв’язку з українською науковою стоматологічною школою. 
Ми всі — українці, і тільки разом можемо змінити наше життя на краще! Любов до України не має кордонів!
Конфлікт інтересів. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів і власної фінансової зацікавленості при підготовці даної статі. 
 
Отримано/Received 20.12.2023
Рецензовано/Revised 21.12.2023
Прийнято до друку/Accepted 22.12.2023

Список литературы

1. Mazur I., Hasiuk N., Radchuk V., Stadnyk M. Аспекти безперервного професійного розвитку лікарів-стоматологів в умовах військового часу через призму самоосвіти та самовдосконалення. Oral and General Health. 2022. Т. 3(4). С. 61-68. https://doi.org/10.22141/ogh.3.4.2022.141; .https://oralhealth.zaslavsky.com.ua/index.php/journal/article/view/141
2. KulbashnaY., Skypnyk I. The structure of master’s in dentistry praxeological competence. Continuing Professional Education: Theory and Practice. 2020. 3(64). 1-7. DOI: 10.28925/1609-8595.2020.3.8.
3. Мазур І.П. Всесвітня федерація стоматологів у формуванні стратегії розвитку стоматології. Современная стоматология. 2017. № 3(87). С. 100-103.
4. Мазур І., Трубка І., Мазур П. Трансформація системи безперервної медичної освіти лікарів-стоматологів в Україні. Українські медичні вісті. 2023. № 1. С. 24-29. https://doi.org/10.32782/umv-2023.1.5.

Вернуться к номеру