Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1(3) 2006

Вернуться к номеру

Фітотерапія гіпотиреозу

Авторы: М. Кархут, Коломийська центральна районна лікарня, Івано-Франківська область

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Гіпотиреоз як клінічний синдром, зумовлений зниженням або повним випадінням функції щитоподібної залози, є досить розповсюдженим в Україні. Якщо в 2001 р. загальна захворюваність гіпотиреозом складала 124,7 (на 100 тис. чол. населення), а первинна — 13,7, то в 2004 р. ці показники складали відповідно 171,0 і 19,2. У Коломийському районі, що на Івано-Франківщині, в 2005 р. захворюваність на гіпотиреоз складала: загальна — 196,2 (на 100 тис. чол. населення), первинна — 22,6 (на 100 тис. чол. населення). У більшості (95%) випадків це первинний гіпотиреоз, зумовлений первинною патологією щитоподібної залози. Однією з причин виникнення захворювання є дефіцит йоду в довкіллі (вода, грунт), а отже, й зменшення його вмісту в продуктах харчування рослинного й тваринного походження. Це призводить до виникнення ендемічного зобу (збільшення розмірів залози). Ендемічний зоб досить часто зустрічається серед населення певних географічних районів, зокрема в гірських і передгірних населених пунктах Прикарпаття.

Для нормального розвитку й функціонування організму добова потреба йоду становить 100-150 мкг. 59% йоду поступає в організм з їжею рослинного походження, а 33% — з їжею тваринного походження (при нормальному всмоктуванні йоду в кишечнику). Органічний йод міститься в таких продуктах харчування:

— свіжі морепродукти (риба, краби, креветки, лангусти, мідії), а також в морських водоростях (ламінарія, фукус, цистозера);

— сирі овочеві культури: редька посівна, редис, картопля, морква, огірки, кавун, баклажани, капуста, цибуля ріпчаста, перець солодкий, помідори, салат-латук, буряк червоний, часник, гарбуз, шпинат;

— плодоягідні культури: груша, персик, апельсин, вишня, суниця;

— зернові й зернобобові культури: жито, пшениця, ячмінь, рис, овес, чечевиця, гречка, просо, кукурудза, квасоля, соя, горох, кунжут (сезам);

— горіхоплідні рослини: мигдаль солодкий, горіх грецький;

— дикорослі плоди й ягоди: журавлина, суниця, горобина звичайна й чорноплідна.

Хворі на гіпотиреоз обов'язково повинні включати в харчовий раціон вищезгадані продукти. Слід пам'ятати, що при кип'ятінні й термічній обробці продуктів органічний йод перетворюється в неорганічний і випаровується.

Одним з найголовніших джерел надходження йоду в організм є йодована кухонна сіль.

У лікуванні хворих на гіпотиреоз та ендемічний зоб, крім замісної терапії тиреоїдними препаратами, в нашому регіоні широко використовуються нетрадиційні методи лікування, зокрема фітотерапія. Остання як метод лікування може використовуватись у комплексі з фармакотерапевтичним лікуванням або окремо при легких формах захворювання, в період між курсами медикаментозного лікування, а також для профілактики в проблемних осіб.

Для цього використовуються наступні лікарські рослини, що містять у своєму складі органічний йод, покращують його всмоктування в кишечнику, стимулюють біосинтез тиреоїдних гормонів (Т3, Т4), а також зменшують прояви симптомів захворювання.

1. Водорості бурі, червоні, ламінарія цукриста, саргасум, фукус бородавчастий (Phaecophita, Rhodophita, Laminaria sacharina, Sargassum, Fucus vesiculosus) містять ряд біологічно-активних речовин і значну кількість йоду (2,7-3%) у вигляді йодидів (40-90%) і йодорганічних сполук (дийодтиронін та ін. — 0,02-0,5%). Використовують у вигляді порошку внутрішньо (1-3 г 1-2 рази на день) або в складі зборів лікарських трав.

2. Дрік красильний (Genista tinctoria L.) — напівкущ сімейства бобових. Препарати з нього мають дію, подібну до дії тиреоїдину, але вона більш тривала й без побічних ефектів. Використовують у вигляді відвару (1 чайну ложку сухої трави залити 500 мл окропу, випарити до 1/3 першопочаткового об'єму, охолодити, процідити; вживати по 1 ст. л. 3 р. на день), а також у вигляді збору з іншими лікарськими рослинами. Рослина отруйна! Передозування небезпечне!

3. Ковила пірчаста (Stipa pennata L.) — багаторічна трава сімейства злакових. Використовують у вигляді відвару на молоці: 1 ч. л. трави кип'ятити в 1 скл. молока, настоювати 30-60 хв. Випити ковтками протягом дня.

4. Гуньба сінна (Trigonella foenicum-graecum L.) — однорічна трава сімейства бобових. З лікувальною метою використовують насіння, що слід розтерти до порошку й вживати по 1 ч. л. до прийняття їжі разом з джемом або цукром.

5. Переломник північний (Androsacce septentrionalis L.) — однорічна трава сімейства первоцвітних. З лікувальною метою використовують настій: 20 г трави заливають 200 мл води, настоюють 30 хв, вживають по 1 ст. л. 3-5 разів на день до прийняття їжі.

6. Медунка лікарська (Pulmonaria officinalis L.) — багаторічна трава сімейства шорстколистих. З лікувальною метою використовують листя й квіти (цвіте у квітні — травні); містить йод та алкалоїди, подібні до тиреоїдину. Настій: 2 ст. л. сировини заливають 200 мл окропу, настоюють 1 год, проціджують. Вживають по 1/3 скл. 3 р. на день.

7. Нетреба колюча (Xanthium spinosum L.) — однорічна трава сімейства айстрових. Використовують самостійно й у складі зборів. Відвар: 1 ст. л. сировини заливають 300 мл окропу, кип'ятять 10 хв, проціджують. Вживають по 0,5 скл. 3 р. на день. З напару можна робити компреси на щитоподібну залозу. Рослина отруйна! Передозування небезпечне!

8. Плющ (Hedera helix L.) — витка ліана сімейства аралієвих. З лікувальною метою використовують настоянку на спирту 1:10. Вживають по 25-50 крапель в 1/4 скл. води 2 рази на день протягом 20 днів кожного місяця. Рослина отруйна! Передозування небезпечне!

9. Настурція лікарська (Nasturtium officinale R. Br.) — багаторічна рослина сімейства капустяних. Використовують самостійно й у складі зборів. Настій: 20 г свіжої трави заливають 500 мл окропу, настоюють 1 год, проціджують. Вживають по 100 мл 4 р. на день після прийняття їжі. Можна вживати свіжі листки (1 ст. л. 4 р. на день) або свіжий сік (по 1 ч. л. 3 р. на день).

10. Мох ісландський (Cetraria islandica). Відвар: 1 ч. л. сухого подрібненого моху заливають 2 скл. окропу, кип'ятять 5 хв. Вживають як чай з медом (протягом дня).

Крім цього, використовують аптечні препарати, виготовлені з рослин-адаптогенів, у загальноприйнятих терапевтичних дозах: настоянки женьшеню, лимоннику китайського, аралії, стеркулії, заманихи (ехінопанакс), рідкі екстракти елеутерококу, родіоли рожевої, левзеї.

Для лікування гіпотиреозу рекомендуються наступні збори лікарських трав.

1.Rp: Трави настурції лікарської
Трави дроку красильного
50,0
50,0
Herbae Nasturtii offic.
Herbae Genistae tinctoria
Спосіб приготування: 1 ст. ложку збору залити 500 мл окропу, настоювати 1 годину. Вживати по 50 мл 4 р. на день.
2. Rp: Трави котячої м'яти
Трави дроку красильного
Трави кропиви дводомної
20,0
40,0
30,0
Herbae Nepetae catariae
Herbae Genistae tinctoria
Herbae Urticae dioicae
Спосіб приготування й вживання, як у рецепті 1
3. Rp: Слойовища моху ісландського
Плодів шипшини
10,0
20,0
Cetrarie islandice
Fruct. Rossae cynosbati

Спосіб приготування: 2 ст. ложки збору залити 500 мл води, довести до кипіння, настоювати 30 хв. Вживати по 100 мл 4 р. в день.

4. Rp: Трави розхідника звичайного
Трави нетреби колючої
Листя морської капусти
Квітів конвалії травневої
Листя м’яти перцевої
Плодів аронії чорноплідної
Трави полину гіркого
Трави сухоцвіту багрового
Трави деревію звичайного
Трави чебрецю плазкого
Плодів шипшини
20,0
50,0
50,0
20,0
10,0
20,0
20,0
10,0
10,0
20,0
20,0
Herb. Glechomae hederaceae
Herb. Xanthii spinosi
Fol. Laminariae sakharinae
Flor. Convallariae majalis
Fol. Menthae piperitae
Fruct. Aroniae melanocarpae
Herb. Artemisiae absinthi
Herb. Gnaphalii ulidinosi
Herb. Achilleae millifolii
Herb. Thumi serpylii
Fruct. Rossae cynosbati
Спосіб приготування: 3 ст. л. суміші залити 500 мл окропу в термосі на ніч, процідити. Випити за 3 р. за 20-30 хв до прийняття їжі.
5. Rp: Кори крушини ламкої
Кореню любистку лікарського
Плодів ялівцю звичайного
Трави деревію звичайного
Листя цистозири бородатої
2/3 ч. л.
1/4 ч. л.
1/4 ч. л.
2½ ч. л.
2/3 ч. л.
Cort. Frangulae alnae
Rad. Levistici offic.
Fruct. Juniperi communiae
Herb. Achilleae millifolii
Fol. Cystoseirae barbatae
Спосіб приготування: суміш залити 500 мл окропу, настоювати 30 хв. Вживати по 200 мл 3-4 р. в день.
6. Rp: Кореню оману високого
Трави буркуну високого
Трави нетреби колючої
Трави звіробою звичайного
Листя суниці лісової
Листя морської капусти
Квітів конвалії травневої
Квітів липи серцелистої
Листя м'яти перцевої
Листя подорожника великого
Квітів ромашки лікарської
Трави сухоцвіту багрового
Трави фіалки триколірної
Плодів шипшини
10,0
30,0
50,0
20,0
20,0
30,0
20,0
10,0
10,0
20,0
20,0
3 0,0
10,0
20,0
Rad. Inulae helenii
Herb. Melifolii altissimi
Herb. Xanthii spinosi
Herb. Hyperici perforati
Fol. Fragariae vescae
Fol. Laminariae sakharinae
Flor. Convallariae majalis
Flor. Tiliae cordatae
Fol. Menthae piperitae
Fol. Plantaginis majoris
Flor. Chamomillae offic.
Herb. Gnaphalii ulidinosi
Herb. Violae tricoloris
Fruct. Rossae cynosbati
Спосіб приготування й вживання, як у рецепті 4.
7. Rp: Трави нетреби колючої
Трави материнки звичайної
Листя морської капусти
Листя меліси лікарської
Листя омели білої
Кореню холодку лікарського
Плодів кропу городнього
Трави чистотілу звичайного
Плодів шипшини
60,0
20,0
30,0
20,0
20,0
20,0
10,0
10,0
20,0
Herb. Xanthii spinosi
Herb. Origanii vulgaris
Fol. Laminariae sakharinae
Fol. Melissae offic.
Fol. Visci albi
Rad. Asparagi offic.
Fruct. Anethi graveolensi
Herb. Chelidonii maji
Fruct. Rossae cynosbati
Спосіб приготування й вживання, як у рецепті 4.
8. Rp: Коренів солодки голої
Коренів марени красильної
Коренів мильнянки лікарської
10,0
20,0
20,0
Rad. Glycyrrhizae glabrae
Rad. Rubiae tinctoriae
Rad. Saponariae offic.

Спосіб приготування: 1 ст. л. сировини відварити в 1 скл. води, процідити, випити зранку.

9. Rp: Трави медунки лікарської
Квітів липи серцелистої
Квітів бузини чорної
Листя малини лісової
Квітів глоду колючого
30,0
10,0
25,0
20,0
15,0
Herb. Pulmonariae offic.
Flor. Tiliae cordatae
Flor. Sambuci nigrae
Fol. Rubi idaeui
Flor. Crataegi spinosi
Спосіб приготування: 1 ст. л. сировини залити 1 скл. окропу, настоювати 30 хв, процідити. Вживати по 1/2 скл. 3 р. в день до прийняття їжі.
10. Rp: Трави дроку красильного
Плодів шипшини
Квітів глоду колючого
Квітів бузини чорної
Листя меліси лікарської
Трави астрагалу шерстистоквіткового
Трави рути запашної
Шишкоягід хмелю звичайного
Трави хвощу польового
Квітів каштану кінського
40,0
30,0
30,0
30,0
30,0
30,0
20,0
20,0
20,0
20,0
Herbae Genistae tinctoria
Fruct. Rossae cynosbati
Flor. Crataegi spinosi
Flor. Sambuci nigrae
Fol. Melissae offic.
Herb. Astragali dasyanthii
Herb. Rutae graveolensae
Strob. Humuli lupuli
Herb. Equiseti arvensae
Flor. Aesculi hippocastani
Спосіб приготування: 2 ст. л. сировини залити 500 мл окропу, настоювати 1 год, процідити. Вживати по 150 мл 3 р. в день за 20 хв до прийняття їжі.
11. Rp: Насіння вівса посівного
Трави дроку красильного
Плодів шипшини
Листя смосімейства чорної
40,0
20,0
40,0
20,0
Sem. Avenae sativae
Herbae Genistae tinctoria
Fruct. Rossae cynosbati
Fol. Rubi nigri
Спосіб приготування, як у рецепті 10. Вживати по 100 мл 4 р. в день за 20 хв до прийняття їжі.
12. Rp: Трави ранника вузлуватого
Трави рутки лікарської
Листя розмарину лікарського
Квітів терену колючого
Трави і кореню герані червоної
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Serophulariae nodosae
Herb. Fumariae offic.
Fol. Rosmarini offic.
Flor. Pruni spinosi
Hb. et Rad. Geranii sanguini

Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 500 мл холодної води. Настоювати 1 год. Довести до кипіння. Настояти 8 год, процідити. Приймати протягом дня малими ковтками.

13. Rp: Насіння льону посівного
Листя фукусу пухирчастого
Плодів шипшини
Трави вероніки лікарської
Слойовища моху ісландського
Листя горіха грецького
Трави гісопу лікарського
Коренів мальви лісової
Трави. підмаренника справжнього
50,0
60,0
20,0
20,0
20,0
20,0
20,0
60,0
50,0
Sem. Lini usitatissimi
Fol. Fuci vesiculosi
Fruct. Rossae cynosbati
Herb. Veronicae offic.
Cetrarie islandice
Fol. Juglansi regiae
Herb. Hyssopi offic.
Rad. Malvae sylvestri
Herb. Galii veri

Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 500 мл окропу. Настоювати в термосі до ранку. Випити ковтками протягом дня.

14. Rp: Квітів горобини звичайної
Трави зірочника середнього
Трави кульбаби лікарської
Листя суниці лісової
Трави підмаренника справжнього
Трави чебрецю плазкого
Трави розхідника звичайного
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Flor. Sorbi aucupariae
Herb. Stellariae mediae
Herb. Taraxaci offic.
Fol. Fragariae vescae
Herb. Galii veri
Herb. Thumi serpylii
Herb. Glechomae hederaceae
Спосіб приготування: 1 ст. л. збору залити 1 скл. окропу, настоювати 30 хв. Випити зранку під час сніданку.
15. Rp: Квітів горобини звичайної
Трави дзвоників скупчених
Трави пастернаку посівного
Трави суховершків звичайних
Трави череди трироздільної
Трави медунки лікарської
Трави нетреби колючої
Трави бобівника трилистого
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
3,0
3,0
Flor. Sorbi aucupariae
Herb. Campanulae glomeratae
Herb. Pastinacae sativae
Herb. Prunellae vulgaris
Herb. Bidensi tripartitae
Herb. Pulmonariae offic.
Herb. Xanthii spinosi
Herb. Menyanthi trifoliatae

Спосіб приготування й вживання, як у рецепті 14.

16. Rp: Плодів аронії чорноплідної
Коренів кульбаби лікарської
Коренів лопуха справжнього
Трави підмаренника чіпкого
Кореню оману високого
10,0
10,0
6,0
6,0
6,0
Fruct. Aroniae melanocarpae
Rad. Taraxaci offic.
Rad. Aretii lappae
Herb. Galii aparinae
Rad. Inulae helenii
Спосіб приготування: 1 ст. л. сировини пропустити через м'ясорубку. Варити на водяній бані в 1 скл. води 10 хв, настоювати 30 хв. Випити за 1 раз перед сніданком.
17. Rp: Трави бобівника трилистого
Трави звіробою звичайного
Квітів ромашки лікарської
Кореню оману високого
Плодів шипшини
Трави буквиці лікарської
Квітів головатня звичайного
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Menyanthi trifoliatae
Herb. Hyperici perforati
Flor. Chamomillae offic.
Rad. Inulae helenii
Fruct. Rossae cynosbati
Herb. Befonicae offic.
Flor. Echinopsis ritris
Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 400 мл окропу, кип'ятити на водяній бані 10 хв, настоювати 2 год., процідити. Вживати по 1/2 скл. 4 р. в день за 20 хв до прийняття їжі.
18. Rp: Трави звіробою звичайного
Трави чистотілу звичайного
Плодів шипшини
Коренів солодки голої
Листя фукусу пухирчастого
Коренів дягелю лікарського
Коренів родіоли рожевої
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Hyperici perforati
Herb. Helidonii maji
Fruct. Rossae cynosbati
Rad. Glycyrrhizae glabrae
Fol. Fuci vesiculosi
Rad. Archangelicae offic.
Rad. Rhodiolae rossae
Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 400 мл окропу, кип'ятити на водяній бані 5 хв, настоювати в термосі 4 год, процідити. Вживати теплим по 1/2 скл. 4 р. в день після їжі (останній прийом — не пізніше 17 год).
19. Rp: Трави чистотілу звичайного
Коренів оману високого
Плодів кропу городнього
Кореневищ цикорію дикого
Листя морської капусти
Коренів родіоли рожевої
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Helidonii maji
Rad. Inulae helenii
Fruct. Anethi graveolensi
Rhiz. Cichorii intubusis
Fol. Laminariae sakharinae
Rad. Rhodiolae rossae
Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 400 мл окропу, кип'ятити на водяній бані 10 хв, настоювати 2 год, процідити. Вживати по 1/2 скл. 4 р. в день за 20 хв до прийняття їжі.
20. Rp: Квітів ромашки лікарської
Трави деревію звичайного
Плодів шипшини
Трави буквиці лікарської
Плодів головатня звичайного
Кореневищ цикорію дикого
Листя цистозири бородатої
Коренів дягелю лікарського
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Flor. Chamomillae offic.
Herb. Achilleae millifolii
Fruct. Rossae cynosbati
Herb. Befonicae offic.
Fruct. Echinopsis ritris
Rhiz. Cichorii intubusis
Fol. Cystoseriae barbatae
Rad. Archangelicae offic.
Спосіб приготування: 2 ст. л. збору залити 400 мл окропу, кип'ятити на водяній бані 5 хв, настоювати в термосі 4 год, процідити. Вживати теплим по 1/2 скл. 4 р. в день після їжі (останній прийом — не пізніше 17 год).
21. Rp: Трави бобівника трилистого
Кореню левзеї сафлоровидної
Слойовища моху ісландського
Трави чистотілу звичайного
Листя суниці лісової
Насіння льону посівного
Листя підбілу звичайного
Трави хвоща польового
Насіння вівса посівного
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Menyanthi trifoliatae
Rad. Leuzeae carthamoides
Cetrarie islandice
Herb. Helidonii maji
Fol. Fragariae vescae
Sem. Lini usitatissimi
Fol. Tussilaginis farfarae
Herb. Equiseti arvencae
Sem. Avenae sativae
Спосіб приготування: 2 ст. л. подрібненої до порошку сировини залити 300 мл окропу. Нагрівати на водяній бані (не кип'ятити!) 15 хв, настоювати 2 год, процідити. Вживати по 13 скл. 3 р. в день за 20 хв до прийняття їжі.
22. Rp: Трави буквиці лікарської
Трави звіробою звичайного
Кореню оману високого
Плодів лимонника китайського
Листя морської капусти
Листя берези бородавчастої
Насіння льону посівного
Плодів горобини звичайної
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Befonicae offic.
Herb. Hyperici perforati
Rad. Inulae helenii
Fruct. Schizandrae chinensis
Fol. Laminariae sakharinae
Fol. Betulae verrucosae
Sem. Lini usitatissimi
Fruct. Sorbi aucupariae
Спосіб приготування й вживання, як в рецепті 21.
23. Rp: Квітів головатня звичайного
Коренів солодки голої
Листя фукусу пухирчастого
Квітів ромашки лікарської
Плодів шипшини
Трави чистотілу звичайного
Трави деревію звичайного
Листя суниці лісової
Листя підбілу звичайного
Листя брусниці звичайної
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Flor. Echinopsis ritris
Rad. Glycyrrhizae glabrae
Fol. Fuci vesiculosi
Flor. Chamomillae offic.
Fruct. Rossae cynosbati
Herb. Helidonii maji
Herb. Achilleae millifolii
Fol. Fragariae vescae
Fol. Tussilaginis farfarae
Fol. Vaccini vitis-ideae
Спосіб приготування й вживання, як в рецепті 17.
24. Rp: Трави бобівника трилистого
Листя лимонника китайського
Слойовища моху ісландського
Плодів шипшини
Кореневищ цикорію дикого
Листя берези бородавчастої
Коренів кульбаби лікарської
Трави хвоща польового
Соломи вівса посівного
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Menyanthi trifoliatae
Fol. Schizandrae chinensis
Cetrarie islandice
Fruct. Rossae cynosbati
Rhiz. Cichorii intubusis
Fol. Betulae verrucosae
Rad. Taraxaci offic.
Herb. Equiseti arvencae
Herb. Avenae sativae
Спосіб приготування й вживання, як в рецепті 21.
25. Rp: Трави звіробою звичайного
Квітів ромашки лікарської
Плодів шипшини
Листя бобівника трилистого
Трави чистотілу звичайного
Кореневищ цикорію дикого
Листя цистозири бородатої
Коренів кульбаби лікарської
Листя брусниці звичайної
Плодів горобини звичайної
Соломи вівса посівного
Плодів кропу городнього
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
10,0
Herb. Hyperici perforati
Flor. Chamomillae offic.
Fruct. Rossae cynosbati
Fol. Menyanthi trifoliatae
Herb. Helidonii maji
Rhiz. Cichorii intubusis
Fol. Cystoseriae barbatae
Rad. Taraxaci offic.
Fol. Vaccini vitis-ideae
Fruct. Sorbi aucupariae
Herb. Avenae sativae
Fruct. Anethi graveolensi
Спосіб приготування й вживання, як в рецепті 17.

За відсутності можливості ввести до складу збору водорості (ламінарію, фукус, цистозиру) потрібно додавати їх у харчовий раціон у консервованому вигляді.

Фітотерапія гіпотиреозу повинна бути практично безперервною. Причому кожні 2-3 місяці потрібно змінювати склад зборів лікарських трав.

Висновки

1. За останні 5 років (згідно зі статистичними даними) значно зросла кількість хворих на гіпотиреоз, що призводить до тимчасової й стійкої втрати працездатності, погіршує їх якість життя. Все це вимагає пошуку нових підходів до лікування гіпотиреозу.

2. Фітотерапія може бути одним із методів лікування хворих на гіпотиреоз як самостійно при легких формах та з метою профілактики в проблемних осіб, так і в поєднанні з медикаментозним лікуванням, що призводить до стимуляції синтезу тиреоїдних гормонів Т3, Т4 щитоподібною залозою й усуває ряд симптомів з боку уражених органів і систем.

3. Фітотерапія гіпотиреозу повинна проводитись під наглядом лікаря-ендокринолога (сімейного, дільничного лікаря) практично безперервно й з періодичною (1 раз в 2-3 місяці) зміною рецептури зборів лікарських трав.


Список литературы

1. Виноградова Т.А., Гажев Б.Н. Практическая фитотерапия. — Москва: Олма-Пресс, 1998.

2. Гоменюк Г.А., Гоменюк Г.И., Гоменюк А.А. Словарь названий лекарственных растений (русский, украинский, латинский). — Киев, 2005.

3. Кит С.М., Турчин И.С. Лекарственные растения в эндокринологии. — Киев: Здоров'я, 1986.

4. Лесюк М. Траволікування захворювань щитоподібної залози. — Львів: Бак, 1999.

5. Николайчук Л.В. Лечение щитовидной железы растениями. — Минск: Совр. слово, 2000.

6. Паньків В.І. Захворювання щитоподібної залози. — Чернівці, 2003.

7. Практическое применение сборов лекарственных растений / Гоменюк Г.А., Даниленко В.С., Гоменюк Г.И. — Киев: А.С.К., 2001.

8. Смик Г.К. Корисні та рідкісні рослини України (словник-довідник народних назв). — Київ, Укр. рад. енциклопедія, 1991.

9. Формазюк В.И. Энциклопедия пищевых лекарственных растений. — Киев: А.С.К., 2003.

10. Чекман І.С. Клінічна фітотерапія. — Київ: А.С.К., 2003.


Вернуться к номеру