Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1(3) 2006

Вернуться к номеру

День діабету в серці Європи

Авторы: Ольга Трофимова, м. Москва

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

З ілюмінатора літака, що заходить на посадку в найбільшому в Європі аеродромі у Франкфурті, відкривається фантастична картина сплетіння струнких заводських корпусів, спрутоподібних сріблястих трубопроводів і шосейних доріг — це відомий Індустріальний парк, один з головних центрів європейських високих технологій. Тут, по обидва боки річки Майн, по величезній території, пересіченій майже 500 кілометрами універсальних трубопроводів, розміщується сектор фармацевтичної та хімічної промисловості, що налічує понад 80 науково-виробничих компаній, які займаються біотехнологічними розробками.

Через декілька годин після польоту колоною автобусів сюди відправляємось і ми, групи запрошених із всіх країн Європи лікарів-ендокринологів, медсестер і журналістів. Прапори з лаконічним гаслом «Головне — здоров'я» зустрічають біля входу в штаб-квартиру компанії «Санофі-Авентіс», що проводила Європейський відкритий день діабету — 2005.

Але насамперед декілька слів про компанію. «Санофі-Авентіс» — третя за величиною у світі й найбільша в Європі фармацевтична компанія. Грунтуючись на світового класу наукових дослідженнях і організації виробництва, вона займає провідні позиції в семи основних терапевтичних групах: серцево-судинних захворюваннях, онкології, діабеті, захворюваннях центральної нервової системи, тромбозах, внутрішній медицині та вакцинах. Що стосується діабету, то тут «Санофі-Авентіс» володіє значним асортиментом ефективних лікарських засобів, перш за все інсулінів, що створюються на базі більше ніж 75-річного досвіду виробництва життєво необхідних препаратів для хворих на цукровий діабет. До списку основних з них входять:

— Лантус (інсулін гларгін) — перший та єдиний аналог інсуліну, одноразове введення якого забезпечує 24-годинний базальний глікемічний контроль;

— Епайдра (інсулін глулізин) — новий аналог інсуліну ультракороткої дії, що імітує фізіологічну прандіальну секрецію, поєднання якого з Лантусом в режимі базально-болюсної терапії має істотні переваги в досягненні показника компенсації (HbA1с < 7%);

— препарат Амарил (глімепірид), що представляє сульфонілсечовину третього покоління. Амарил — препарат вибору для лікування цукрового діабету типу 2, що не компенсується дієтою та фізичними навантаженнями;

— сучасні засоби для введення інсуліну.

Завод по виробництву Лантусу, куди нас привезли, щойно споруджений: він функціонує з 2004 року. І володіє, за оцінкою спеціалістів, найсучаснішими у світі біотехнологічними потужностями. Продукція, що тут випускається і переваги якої високо цінуються в 70 країнах світу, в тому числі й в Україні, здатна задовольнити потреби близько 2 млн пацієнтів упродовж року. Наш гід по заводу, доктор Зауер, запропонував усім перевдягнутися в біло-сині халати, каски й захисні окуляри, після чого провів групу по стерильно чистих цехах, повторюючи етапи шляху народження інсулінового аналогу. Отримуваний методом рекомбінації ДНК бактерій виду Escherichia coli, Лантус — на всіх стадіях виробництва проходить ретельний контроль з використанням високоточного комп'ютерного управління. Однак він зазнає остаточної перевірки якості, складу, точності дозування в Центральному контрольному залі, що схожий своєю сферичною формою з палаючими екранами швидше на пульт управління атомною електростанцією. І ще одна, остання, перевірка — на виході готової продукції, коли Лантус вже фасується в упаковки. «Виробництво біотехнологічних препаратів — це найскладніший процес, — пояснює доктор Зауер. — Інсуліни ж взагалі є більш чутливим і комплексним продуктом, ніж більшість інших хімічно синтезованих препаратів. І ми повинні бути впевненими, що виробляємо лише високоякісний і безпечний продукт, який відповідає всім вимогам часу».

Наукова сесія для гостей передбачала знайомство як з членами керівництва «Санофі-Авентіс», так і з провідними медиками з різних країн. Віце-президент компанії Жиль Бріссон навів основні завдання її діяльності: це невпинне задоволення всіх медичних потреб, а також поліпшення здоров'я пацієнтів і якості їхнього життя. Ось чому компанія постійно працює над створенням інноваційних ліків на основі найновіших наукових розробок. Сьогодні у сфері діабету 4 препарати перебувають у фазах II і III клінічних випробувань і ще 11 препаратів — на передклінічній стадії та у фазі I. Одна з останніх розробок — створений спільно з компанією «Пфайзер» інгаляційний інсулін Екзубера, що не потребує ін'єкційного введення. Він проходить дослідження в групах пацієнтів з ЦД типу 1 і 2, для яких найбільш очевидні переваги використання інсуліну, що вдихається.

Директор Медичної групи з діабету доктор Лорен Во звернув увагу на бурхливий ріст «неінфекційної епідемії» діабету: кожні 5 хвилин в розвинутих країнах діагностується пацієнт з цукровим діабетом типу 2. Разом з тим слід визнати, що більшість пацієнтів живуть з неконтрольованими показниками метаболічних порушень. Так, згідно з даними, лише 41% хворих контролюють артеріальну гіпертензію, 43% — гіперліпідемію та лише 16% — порушення вуглеводного обміну. А отже, в багатьох пацієнтів, які перебувають в стані декомпенсації діабету, можливий розвиток різних серцево-судинних ускладнень ЦД.

Наше бачення того, як поетапно можна використовувати інсулін для пацієнтів з діабетом типу 2, продовжував він, схематично виглядає так: спочатку дієта, потім, при незадовільній компенсації, додаються пероральні препарати — 1 або 2 чи 3; потім — плюс Лантус як базальна терапія; нарешті, на пізніх стадіях захворювання можлива базально-болюсна терапія: Лантус + одна ін'єкція Епайдри, Лантус + 2 ін'єкції Епайдри, Лантус + 3 ін'єкції Епайдри.

Цікавим в цьому плані є дослідження ORIGIN, що розпочалося за участі дванадцяти з половиною тисяч пацієнтів з діабетом типу 2 і високим ризиком захворювань серця й судин і триватиме 4 роки з узагальненням результатів, як очікується, в 2010 році. Його мета — продемонструвати, що застосування Лантусу може зменшити ризик серцево-судинних ускладнень, коли базальний інсулін вводиться на ранніх стадіях захворювання. Можна стверджувати, что «Санофі-Авентіс» висуває такі глобальні завдання:

— революціонізувати управління всіма стадіями діабету — від ранніх (включно із стадією предіабету) до пізніх;

— забезпечити серцево-судинний захист пацієнтам з діабетом — від управління факторами ризику до вторинної профілактики.

Одна з провідних розроблювачів дозового режиму терапії Лантусом професор Ханнеле Які-Ярвінен (Гельсінкі, Фінляндія) представила покрокову стратегію додавання інсуліну хворим на діабет типу 2 (при неадекватному контролі — HbA1c > 7,0% на цукрознижувальних таблетках). У її основі — мотивація й навчання пацієнта, його перехід до самостійного підбору дози інсуліну при паралельному контролі лікарем або медсестрою. Дані, отримувані в процесі дослідження INITIATE, підтверджують, що при реалізації цієї стратегії хворі перебувають у стані компенсації діабету незалежно від того, здійснюють вони своє лікування індивідуально чи в групі.

Винятково цікавим був також виступ Ен-Мері Фелтон (Англія), голови Європейської федерації медсестер з діабету (FEND). Справа в тому, що на Заході роль діабетичної медсестри в навчанні та лікуванні хворого на ЦД надзвичайно вагома (до речі, в рамках Дня діабету вони збирались окремою секцією для обговорення питання: як допомогти пацієнтам з ЦД типу 2 подолати психологічні бар'єри для початку інсулінотерапії).

Федерація медсестер бачить одним із своїх головних завдань впливати на європейську політику в галузі охорони здоров'я стосовно діабетичного сервісу та досліджень. У даний час триває розробка Рекомендацій Ради ЄС з охорони здоров'я, пов'язаних з профілактикою, діагностикою та лікуванням діабету.


Список литературы



Вернуться к номеру