Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Особливості клініки сучасних кримінальних отруєнь

Авторы: Кучма А.Б.(1), Струк В.Ф.(1), Могорита Є.В.(2)
1 - Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, м. Київ, Україна
2 - Київське обласне психіатрично-наркологічне медоб’єднання, м. Київ, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

У відділення інтенсивної терапії (ВІТ) та екстракорпоральної детоксикації (ЕД) з літа 2015 року щотижнево госпіталізується від 1 до 10 пацієнтів з імовірно кримінальними отруєннями з території поряд з залізничними та автовокзалами міста Києва. Більше половини з них — військовослужбовці, бійці Національної гвардії України чи демобілізовані. На даний момент пацієнтів з подібною клінікою доставляють з різних районів міста, суттєво збільшився відсоток цивільного населення. Смертельних випадків серед цієї категорії пацієнтів на госпітальному етапі не зафіксовано.
Мета: дослідити клінічну картину та визначити можливі препарати сучасних кримінальних отруєнь.
Матеріали та методи. Проаналізовано характерні токсикологічні синдроми у 100 пацієнтів, які надійшли у ВІТ та ЕД за період з жовтня 2015 по березень 2016 року. Критеріями включення були люди з відсутнім або низьким рівнем алкоголю в крові (до 0,9 проміле включно), знайдені без цінностей, які не пам’ятають обставин втрати свідомості або вказують на ймовірний кримінальний характер отруєння. Виключались пацієнти з судомними нападами будь-якої етіології, наркотичною залежністю в анамнезі, виявленими ознаками черепно-мозкової травми, гострого порушення мозкового кровообігу, гіпоглікемії чи загострення хронічної патології. 
Результати та обговорення. Найвідомішим препаратом кримінальних отруєнь вважається –α2-адреноміметик клонідин (клофелін). Про нього згадується у фаховій літературі, він широко відомий у масовій культурі (художні фільми). Отруєння клонідином має характерну клініку: седація; міоз; брадикардія, аритмія; гіпотензія, колапас, рідко — гіпертензія (через дію на периферичні рецептори); гіперкаліємія, гіпо-/гіперглікемія; гіпотермія, брадипное. На даний час за рахунок обмежень в продажі клонідину отримати його складніше. Крім того, з кримінальною метою раніше застосовувались 0,15% очні краплі. Тепер є лише 0,01% внутрішньовенна форма та таблетована по 0,15 мг.
При обстеженні пацієнтів, які надходили у наше відділення, у жодного не виявлено брадикардії. Пацієнти характеризувались наступними симптомами: середня частота пульсу — 90 ± 5 ударів за 1 хвилину; при очному обстеженні — помірний мідріаз, хоча були й випадки міозу; фотореакція ослаблена або практично відсутня. За відсутності ускладнень у вигляді переохолодження артеріальний тиск у межах норми. Слинотеча.
Рівень свідомості порушений, від глибокого оглушення до сопору, рідше — коми. Часто психомоторне збудження, дезорієнтованість, можливі галюцинації. Лабораторне обстеження на бензодіазепіни, опіоїди, фенотіазиди та барбітурати негативне. У 15 % з проаналізованих пацієнтів був відсутній алкоголь у крові. Пацієнти вказують, що вживали незначну кількість алкоголю.
Указана клінічна картина не характерна для отруєння клонідином, оскільки більше проявляється холінолітичний синдром. Як відомо, при отруєнні холінолітичними препаратами показано введення галантаміну. У пацієнтів введення галантаміну давало короткочасний позитивний ефект. Холінолітичний синдром виникає при передозуванні дифенгідраміном (димедролом), атропіном, доксиламіном та багатьма іншими препаратами. Серед них менш відомим є кримінальний препарат — атиповий нейролептик клозапін (азалептин, азалептол).
Обіг клозапіну не регулюється настільки строго. Він широко використовується у психіатрії, у тому числі за рахунок своєї дешевизни. Окрім того, у засобах масової інформації є поодинокі згадки про отруєння військовослужбовців саме клозапіном. У спеціалізованій токсикологічній лабораторії відсутні технічні засоби виявлення рівня клозапіну та клонідину чи їх метаболітів у біологічних рідинах. 
Висновки. Останніми роками структура кримінальних отруєнь змінилась. Замість клонідину на перше місце вийшли препарати з холінолітичною дією. Для виявлення більш точної інформації необхідний розвиток лабораторної бази, проте, зважаючи на вказані дані, у значній частині випадків імовірне застосування клозапіну.


Вернуться к номеру