Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Щодо клінічного застосування кетаміну

Авторы: Халімончик В.В., Клигуненко О.М., Таджиєва Е.І.
ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», м. Дніпро, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

На сьогодні кетамін не використовується як основний препарат при загальній анестезії, але його роль у клінічній практиці змінюється.
Ретроспективний аналіз даних служби швидкої допомоги Австралії (2013) виявив, що кетамін на догоспітальному етапі вводили 1/5 частині всіх пацієнтів із травматичними ураженнями. Це сприяло зниженню числа постраждалих з украй інтенсивним болем з 33,8 до 3,2 %. Клінічно значуще зниження болю досягнуто у 87 %; летальність знижено на 7,6 %.
У субанестетичних дозах кетамін застосовується для лікування гострого і хронічного болю, його розглядають як більш безпечну альтернативу опіоїдам. Однак у 4 рандомізованих клінічних дослідженнях (428 пацієнтів) не виявлено чітких доказів щодо спростування або обґрунтування застосування низьких доз кетаміну для терапії гострого болю. У 37 рандомізованих клінічних дослідженнях (2240 пацієнтів) встановлено, що субанестетичні дози кетаміну знижували потребу в морфіні у ранньому післяопераційному періоді, зменшували післяопераційну нудоту і блювоту. Доведено, що кетамін запобігає розвитку гіпералгезії, підсилює аналгетичний ефект опіоїдів. Тривають дослідження ефективності застосування поєднання морфіну і кетаміну для усунення болю в онкологічних пацієнтів. На підставі бронхолітичних властивостей обговорюється можливість застосування кетаміну для купірування резистентних до стандартної терапії тяжких нападів бронхіальної астми.
У метааналізі 40 рандомізованих клінічних досліджень щодо профілактики розвитку хронічного післяопераційного болю відзначено зниження рівня розвитку хронічного болю після операції на фоні застосування кетаміну.
У наш час існує неясність в оптимізації фармакологічної корекції фантомного болю. Морфін, габапентин і кетамін короткочасно полегшували біль, але дослідження були нечисленними і потребують подальшого вивчення.


Вернуться к номеру