Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 14, №2, 2018

Вернуться к номеру

До 80-річчя від дня народження професора Ігоря Йосиповича Сидорчука

Буковинська земля виплекала не одну плеяду талановитих науковців. Серед них і доктор медичних наук, професор кафедри мікробіології та вірусології Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» Ігор Йосипович Сидорчук.
Ігор Йосипович народився 29 січня 1938 року в с. Мельниця Ковельського повіту Люблінського воєводства, нинішньої Волинської області. У 1966 році з відзнакою закінчив Чернівецький медичний інститут, а в 1968 році — аспірантуру на кафедрі мікробіо–логії, вірусології й імунології. У 1969 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Антимікробна активність і деякі фармакологічні властивості нової групи фосфорорганічних сполук типу ароїлалкілентрифеніл-фосфоранів і ароїлалкілтрифеніл-фосфоній галогенідів». У 1971 році брав участь у проведенні протиепідемічних заходів у період епідемії холери на півдні України і за зразкове виконання державного завдання відзначений подякою міністра охорони здоров’я СРСР. Упродовж 1978 року навчався за кордоном (Чехословаччина, Швейцарія, Єгипет) за напрямком «Епідеміологічний нагляд та боротьба з інфекційними захворюваннями». 
У 1991 році захистив докторську дисертацію на тему «Антагоністична активність пропіоновокислої палички Шермана і ефективність її використання в лікуванні дисбактеріозів». З 1978 року І.Й. Сидорчук — доцент, а з 1993 р. — професор кафедри мікробіології, вірусології та імунології Чернівецького медичного інституту. 
З 1995 до 2007 року професор І.Й. Сидорчук очолював кафедру клінічної імунології, алергології та ендокринології, з 2008 року — професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб клінічної імунології та алергології, завідувач курсу клінічної імунології та алергології, а з 2012 року — професор кафедри мікробіології та вірусології ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет».
Упродовж 2000–2007 років Ігор Йосипович обіймав посаду проректора з наукової та лікувальної роботи, докладав великих зусиль щодо організації й координації наукових досліджень факультетів і кафедр університету, був ініціатором проведення багатьох наукових конференцій, симпозіумів та семінарів.
Загальний стаж роботи професора перевищує 50 років. Він лікар вищої категорії зі спеціальності «клінічна імунологія». Ігор Йосипович — автор 879 наукових праць, у тому числі трьох підручників, 21 монографії, 18 навчальних посібників, 293 журнальних статей (із них за кордоном — 125 робіт), 24 авторських свідоцтв та патентів на винаходи.
Багато уваги І.Й. Сидорчук приділяє підготовці наукових кадрів. Під його керівництвом виконано й захищено 18 кандидатських дисертацій, автори яких, учні керівника наукової школи, працюють у науково-дослідних і медичних установах у багатьох країнах світу.
Професор І.Й. Сидорчук — член Європейської академії алергології та клінічної імунології, почесний професор ДУ «Інститут мікробіології та імунології імені І.І. Мечникова НАМН України», член спеціалізованої вченої ради за спеціальністю «патологічна фізіологія» Луганського державного медичного університету.
Нагороджений знаками «Відмінник охорони здоров’я», медаллю «Ветеран праці». Багатогранна діяльність Ігоря Йосиповича — яскравий приклад життя науковця, вченого, лікаря, громадянина.
Колеги та учні поважають його за професіоналізм,
безмежну відданість науці, порядність
та принциповість, щиро вітають професора
Ігоря Йосиповича Сидорчука з ювілеєм, бажають
йому міцного здоров’я, щастя, оптимізму
й творчого довголіття!


Вернуться к номеру