Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №5(92), 2018

Вернуться к номеру

Вітаємо Віктора Йосиповича Лисенка! З ювілеєм!

Славний сімдесятирічний ювілей відзначає відомий вітчизняний анестезіолог, заві–дувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор Віктор Йосипович Лисенко.
В.Й. Лисенко народився 6 червня 1948 року в старовинному місті Прилуки, що на Чернігівщині. Тут закінчив 11-річну школу. Відомості про те, що в рідному місті народився лауреат Нобелівської премії з медицини (1952) З. Ваксман, а в м. Козельці — батько реаніматології академік В.А. Неговський, якоюсь мірою спонукали до вступу на лікувальний факультет Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова (зараз — Вінницький національний медуніверситет), який закінчив із відзнакою в 1972 році. У студентські роки захоплювався вивченням урології, хірургії, навчився наполегливо працювати з літературою, поглиблюючи свої знання. Така студентська звичка дала поштовх для подальшої наукової роботи. Після закінчення медінституту працював лікарем-хірургом та анестезіологом в практичній охороні здоров’я, спочатку на Чернігівщині, а потім в Харкові, де і зустрівся зі своїм майбутнім учителем — професором В.А. Аркатовим, завідувачем кафедри анестезіології і реаніматології Українського інституту удосконалення лікарів, де в 1979 році закінчив клінічну ординатуру за фахом. Працюючи на базі відкритого першого в м. Харкові міського дитячого реанімаційного відділення, в 1981 році захистив кандидатську дисертацію, присвячену методам корекції гемокоагуляційних порушень у критичних станах у дітей із гострою гнійною деструкцією легень. З 1980 року — асистент кафедри анестезіології і реаніматології, з 1989 р. — доцент, а з 2005 р. — завідувач кафедри. Працюючи на основній базі кафедри (2-га міська клінічна лікарня ім. О.О. Шалімова), продовжує поглиблено займатися науковими дослідженнями в царині клінічної коагулології. У подальшому наукові інте–реси В.Й. Лисенка є надзвичайно широкими, і свої розробки він спрямовує на низку наукових проблем: кисневий гомеостаз у критичних станах та його корекція, метаболічні наслідки токсикогіпоксичних станів, ускладнень цукрового діабету, удосконалення методів анестезії у хворих із високим ризиком операції та анестезії, дослідження кардіопротективних властивостей видів загальної та регіонарної анестезії у хворих із супутньою серцево-судинною патологією. 
У 2005 році В.Й. Лисенко захищає докторську дисертацію. 
Професор В.Й. Лисенко є автором понад 230 наукових публікацій із різних проблем анестезіології та інтенсивної терапії. Серед яких 8 наукових посібників, монографія, 7 методичних рекомендацій із грифом МОЗ, 15 авторських свідоцтв і патентів України. Він є членом редколегії 2 наукових журналів, співголовою спеціалізованої вченої ради Д 64.609.04 при Харківській медичній академії післядипломної освіти, членом проблемної комісії з анестезіології та інтенсивної терапії МОЗ та НАМН України, лауреатом премії ім. В.Я. Данилевського.
В.Й. Лисенка знають як чудового клініциста, практика-анестезіолога і педагога, доброзичливого, справедливого до колег та чуйного до хворих.
Професор В.Й. Лисенко є науковим керівником 7 кандидатських дисертаційних робіт та консультантом 2 докторських робіт, що віддзеркалюють науково-дослідницьку діяльність кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти.
Колеги, співробітники та учні щиро вітають Віктора Йосиповича Лисенка з видатною датою та сердечно бажають міцного здоров’я, творчого натхнення, невичерпної енергії й успіхів в усіх справах!
Співробітники кафедри анестезіології 
та інтенсивної терапії ХМАПО


Вернуться к номеру