Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Оцінка ефективності спонукальної спірометрії у передопераційному періоді

Авторы: Кузьменко Т.С., Воротинцев С.І., Доля О.С.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. За даними S. Ozalevli та співавт. (2011), низькі вихідні показники зовнішньої функції легень (ЗФЛ) є фактором ризику розвитку ПЛУ. Під час проведення спонукальної спірометрії (СС) у газообмін залучаються попередньо невентильовані альвеоли, що може покращити стан ЗФЛ. Проте існують суперечливі дані щодо ефективності СС у передопераційному періоді [1, 2]. Мета: оцінити ефективність передопераційного використання СС на показники ЗФЛ. Матеріали та методи. У дослідження було послідовно включено 23 пацієнти віком ≥ 18 років. Стан хворих, яким було заплановане оперативне втручання на верхньому поверсі черевної порожнини, оцінювали за шкалою ARISCAT ˃ 26 балів. Тренування розпочинали за дві доби до операції згідно з методикою: пацієнт виконував глибокий вдих через загубник спірометра Coach 2 (Smiths Medical International, Велика Британія) в сидячому або напівсидячому положенні, на висоті вдиху здійснювалась затримка дихання протягом 3–6 секунд, потім — звичайний видих в атмосферу. Заняття СС проводились протягом 10 хвилин кожні 2 години, починаючи з 10:00 до 20:00. Для оцінки легеневої функції та як критерій ефективності методики використовували показник інспіраторної ємності легень (ІЄЛ). Значення ІЄЛ, що фіксувалися наприкінці кожного дня тренувань, порівнювали з ємністю, яка визначалась до початку занять, та належним рівнем ІЄЛ, що встановлювали за номограмою. Статистичну обробку даних проводили з використанням пакета програм Microsoft Excel 2013 та Statistica for Windows 6.0. Результати. Після першого дня занять ІЄЛ збільшилася в середньому на 228 ± 149 мл (р = 0,000062). Наприкінці другого дня тренувань спостерігалося вірогідне збільшення ІЄЛ на 419 ± 202 мл (р = 0,000013), 43 % (10/23) пацієнтів досягли належного рівня ІЄЛ. Виявлено, що у пацієнтів із початково зниженою ІЄЛ показник у процесі занять СС збільшувався, а з початково належним — залишався сталим. Висновки. Використання СС у передопераційному періоді сприяє покращенню зовнішньої функції легень у пацієнтів із початково зниженим її рівнем.


Список литературы

1. Kundra P., Vitheeswaran M., Nagappa M., Sistla S. Effect of Preoperative and Postoperative Incentive Spirometry on Lung Functions after Laparoscopic Cholecystectomy // Surg. Laparosc. Endosc. Percutan. Tech. — 2010. — 20(3). — 170-172. 
2. Cattano D., Altamirano A., Vannucci A., Melnikov V., Cone C., Hagberg C. Preoperative use of incentive spirometry does not affect postoperative lung function in bariatric surgery // Transl. Res. — 2010. — 156(5). — 265-272.

Вернуться к номеру