Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Сучасний погляд на оптимізацію системи аеромедичної евакуації поранених

Авторы: Левченко Е.В., Слободянюк А.Т.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

На даний час загальновизнаним є той факт, що при тяжких пораненнях і травмах найбільш ефективним способом евакуації постраждалих, значення якого важко переоцінити, є евакуація повітряним транспортом. Аеромедична евакуація — одна з найбільш важливих складових частин системи лікувально-евакуаційних заходів і призначена для більш швидкого транспортування поранених і постраждалих. У деяких випадках вона є єдино можливим видом транспортування поранених, коли інші евакуаційні транспортні засоби застосувати неможливо або недоцільно. При цьому слід враховувати той факт, що під час аеромедичної евакуації необхідно забезпечувати не тільки моніторинг і підтримання життєво важливих функцій у поранених, але і здійснювати необхідний комплекс лікувально-діагностичних заходів, що передбачає застосування спеціалізованого медичного обладнання та присутність на борту кваліфікованого медичного персоналу. На жаль, сьогодні в країні відсутня цілеспрямована підготовка медичних фахівців для забезпечення аеромедичної евакуації, що деякою мірою гальмує процес ефективного розвитку та становлення системи аеромобільної евакуації поранених під час бойових дій. Відсутні також чіткі механізми планування, координації та управління системою аеромедичної евакуації поранених. Тому необхідність наукового обґрунтування удосконалення системи аеромобільної евакуації поранених під час бойових дій є надзвичайно актуальною.

 


Список литературы

1. Топорков М.Т. Авиамедицинская эвакуация в отечественных и зарубежных силовых структурах в военных конфликтах и мирное время // М.Т. Топорков, Э.А. Лучников // Медико-биологические и социально-психологические проблемы безопасности в чрезвычайных ситуациях. — 2012. — № 2. — С. 29-38.
2. Peter G. Teichman International Aeromedical Evacuation / G. Peter Teichman, Y. Donchin, J. Raphael Kot // The new England Journal of Medicine. — 2007. — Vol. 356(262). — Р. 70.

Вернуться к номеру